23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Proiect – Observatorul de peisaj Golescu

Proiect – Observatorul de peisaj Golescu

Ansamblul Golescu – Observator de Peisaj Cultural

Vila și parcul dendrologic Golescu din Câmpulung Muscel, jud. Argeș, aflate în proprietatea Fundației Pro Patrimonio, reprezintă un ansamblu arhitectural și peisager exceptional (cod AG-II-m-B-13530, Lista Monumentelor Istorice 2015). El oferă un model viu de salvare, cunoaștere și întreținere a moșternirii culturale prin diverse moduri de folosire și locuire.

Pro Patrimonio încearcă să reutilizeze un moment istoric nu prin muzeificare, ci prin locuire și integrare în viața cotidiană. Acesta este unul dintre primele exemple practice, adaptate în timp la contextul local, cu care s-a confruntat fundația, încercând să-și implementeze strategia de conservare și protecție a patrimoniului și a peisajului.

În viziunea Pro Patrimonio, ansamblul Golescu funcționează ca un Observator de Peisaj Cultural, cu toate componentele sale (natural, modificat antropic – arhitectură, peisagistică, valori sociale, relații comunitare, practici de locuire etc.), prin intermediul proiectelor și atelierelor desfășurate anual. Încă de la început, fundația a încercat să implice comunitatea și administrația locală, şcolile și presa în procesul de salvare a ansamblului Golescu. Astfel, acesta a devenit unul puţinele cazuri de conservare reuşită, restaurare progresivă şi integrare în viaţa comunităţii a unui obiectiv de patrimoniu.

Vila și parcul Golescu, păstrat intact, au intrat în proprietatea Fundației Pro Patrimonio în anul 2002, ca urmare a donației făcute de Irina Maria Golescu (†2002), probabil ultima descendentă (alături de sora sa Viorica Golescu, †2001) a uneia dintre cele mai vechi familii românești, a cărei istorie începe în secolul al XV-lea și are un rol decisiv în politica de modernizare a națiunii române și revoluția de la 1848. Prin gestul lor, fundația a primit misiunea de a conserva, studia şi promova valori de patrimoniu, preluând nu numai ansamblul arhitectural și peisager, ci și tot mobilierul original, diverse obiecte de uz zilnic, tablouri, artă decorativă, covoare, corpuri de iluminat, biblioteca, scrisorile și arhiva familiei.

Vasile Golescu (1875-1920), tatăl surorilor gemene Golescu, construiește vila cu parter și etaj în 1909?, cu rol de casă de vacanță, pe dealul vestic, cu vedere spre orașul Câmpulung Muscel, numind-o Vila Ștefan, în amintirea fiului său mort în timpul războiului de la 1914. Inginer silvic, absolvent în 1897 al École des Eaux et Forêts de Nancy, Vasile Golescu a conceput parcul terasat din jurul casei (un parc jardin), adaptând specii exotice şi rare, aduse la începutul secolului trecut din străinătate, pornind de la o pădure naturală.

Vila, creație a arhitectului Constantin N. Simionescu, este un exemplu de stil neoromânesc (prin ancadramente, arcade, foișor etc. din piatră de Albești), tipic pentru această regiune, o combinație eficientă între elemente ale arhitecturii și locuirii tradiționale și varianta regională a stilului Art Nouveau de sorginte europeană, care a supraviețuit incredibil războaielor mondiale și epocii comuniste. Ansamblul cuprinde și un canton-anexă, model tip pentru adăpostul grădinarului, ce amintește de cule (reședințe rurale fortificate din sudul Carpaților), având aceeasi expresie în stil national.

Parcul cu o suprafață de peste 3 ha, un exemplu de biodiversitate conservată intact, cuprinde arbori și arbuști foarte rar întâlniți pe teritoriul României: Magnolia soulangeana (magnolia), Acer pseudoplatanus (arțar), Pseudotsuga menziesii (brad Duglas), Liriodendron tulipifera (arbore lalea), Castanea sativa (castan comestibil), Ginkgo biloba (ginkgo), Sophora japonica (salcâm japonez) etc. – arbori cu vârste de peste 100 de ani. Terasele și scările sunt construite din zidărie de piatră de Albești fără mortar.

Ansamblul Golescu constituie și un context de învățare experimentală, aflată în derulare: educație și cercetare prin ateliere practice anuale, cu tematică de: patrimoniu; peisageră, de întreținere și amenajare a parcului; explorare a teritoriului și practicilor de locuire din împrejurimi; culinară; țesături; educație de patrimoniu architectural pentru copii etc. Procesul de lucru și rezultatele, deseori inedite, sunt documentate și arhivate în seria de Caiete Golescu.

Se adaugă seriile de obiecte Honest Goods (link) ce reflectă un proiect practic de pionierat în design de obiect și meșteșug prin obiecte de uz zilnic care rezolvă nevoi general valabile — corpuri de iluminat, ustensile, țesături și accesorii de gătit și luat masa – și stau sub semnul moștenirii de arhitectură și a peisajului cultural Golescu.

Rezultatul procesului inițial de restaurare a ansamblului Golescu, care a beneficiat de sprijinul generos al Lafarge Romcim, este o combinaţie între casa memorială Golescu şi o casă de oaspeţi confortabilă, cu toate facilităţile moderne, formată dintr-un generos hol de primire, salon, sufragerie, bucătărie, cinci dormitoare şi trei băi.

Membrii fundației pot locui și folosi vila, în baza unei donaţii minime agreate, cu rezervare prealabilă (link).

Parcul și vila au devenit un exemplu de educație și promovare a bunelor practici în conservarea și restaurarea patrimoniului, fiind deschise publicului pentru vizitare.

Procesul de restaurare (2003-2007)
Responsabil: Caroline d’Assay (președinte Pro Patrimonio Franța, restaurator de pictură și obiecte de artă)
Vilă și canton: arh. Matei Lykiardopol (†2003), arh. Alexandra Chiliman, arh. Adrian Coșa
Parc: arh. Alexandra Chiliman, peisagist Clément Briandet, peisagist Nicolas Triboi, grădinar peisagist Clément Guigues (Compagnon du Devoir et du Tour de France)

Restaurare mobilier și obiecte decorative: Aurel Puchianu, arh. Alexandra Chiliman, Caroline d’Assay
Inventariere mobilier și bibliotecă: Matei și Victoria Lykiardopol, Nicolas Triboi, Andreea Săvescu, arh. Alexandra Shafir
Inventar mobilier: Caroline d’Assay, Roxana Triboi, arh. Anca Coșa
Inventariere arhive: Andreea Săvescu, Félix Mioulet, Alexandra Shafir

Sponsor principal: Lafarge Romcim (actual Holcim România)

Donatori prin rețeaua Pro Patrimonio: Pro Patrimonio UK și membrii săi, Pro Patrimonio France și membrii săi, Rațiu Family Charitable Foundation, familia Lykiardopol, Șerban Cantacuzino, Nicolae Rațiu, Michael Lloyd, Alexandra Chiliman, Tudor Berza, Nicolas Triboi, Caroline d’Assay, SC Prodexim, IKEA
Donatori din Câmpulung: farmacia Hepites, SC Intex Prim, IATSA Dacia Câmpulung, Hotel Muscel, Dr. Oprișan, Dl. Marinescu

Jurnal de activităţi Proiect – Observatorul de peisaj Golescu

Ce poti face tu?

Newsletter Donează