23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Circular Catalysts- reziliență și dezvoltare durabilă locală prin design și meșteșug

Circular Catalysts- reziliență și dezvoltare durabilă locală prin design și meșteșug

22.03.2023

British Council România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, lansează Circular Catalysts, un program menit să genereze noi colaborări între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie și să faciliteze conversații fertile în jurul practicilor și proceselor de producție sustenabile. 

Plecând de la ideea că relația pragmatică între oameni și resursele naturale din ruralul românesc poate fi un fond fertil pentru reziliență și dezvoltare durabilă locală, cinci designeri și artiști din Marea Britanie au fost invitați să colaboreze cu organizații care activează în România rurală pentru a explora intersecțiile dintre rural și urban, precum și rolul și migrația materialelor și a meșteșugurilor locale în sustenabilitatea socială, economică și de mediu. 

Circular Catalysts își propune să ofere astfel modele de bună practică, atât locale, cât și din Marea Britanie, și să dezvolte o rețea europeană de oameni și inițiative care împărtășesc un set de valori aliniat la principiile economiei circulare. Rezidențele interdisciplinare au loc în perioada martie-aprilie, iar programul se va desfășura de-a lungul anului 2023, cu activități complementare, adresate atât profesioniștilor, cât și publicului larg.

Participanții din Marea Britanie

  • Annemarie O’Sullivan , creatoare de coșuri contemporane din East Sussex care folosește și reactivează tehnici tradiționale britanice. 
  • Anoushka Cole , cercetătoare și creatoare de materiale cu focus pe resurse organice și reducerea deșeurilor.
  • Carol Carey, Creative Director pentru Somerset Art Works , cu peste 20 de ani de experiență în design, artă publică și design urban/spațial.
   „La finalul zilei, suntem la fel de buni ca ultimul proiect, deci există întotdeauna presiunea de a merge mai departe.” Află mai multe despre activitatea Somerset Art Works și viziunea lor despre craft în interviul nostru cu Carol .
  • Gareth Neal , designer de mobilier recunoscut internațional pentru combinarea inovatoare a tehnologiilor ultramoderne de fabricare cu tehnici tradiționale.
  • Lola Lely , artistă multidisciplinară din Londra a cărei muncă scoate în evidență procese și narațiuni ce combină practici contemporane cu tehnici tradiționale.

Partenerii locali în proiectul Circular Catalysts

  • Teodor Frolu, architect și activist pasionat de patrimoniu, reprezentând Patzaikin , inițiativă care dezvoltă produse menite să readucă în atenţia publicului tradiţiile meşteşugăreşti din Delta Dunării, precum și platforma naţională Tradiții Creative .
  • Andreea Machidon, arhitect și designer în cadrul fundației Pro Patrimonio și dezvoltatoare a colecției Honest Goods .
  • Marlene Herberth, activistă și cercetătoare în craft pasionată de ruralism și slow design și fondatoare a KraftMade . Alex Herberth, tâmplar și pasionat de unelte și tehnici tradiționale.
  • Crina Mareș, manager de proiect la Centrul Cultural Clujean , reprezentând programul România Remarcabilă .

Rezultatele rezidențelor Circular Catalysts  vor fi integrate într-o expoziție documentară bazată pe cunoștințele și temele generate, care va prezenta fotografii, texte și obiecte reprezentative pentru puterea designului interdisciplinar și a dialogului. Expoziția va fi lansată în cadrul Romanian Design Week 2023 (12-28 mai) și va fi itinerată în Timișoara (Capitala Culturală Europeană și în Marea Britanie (în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra)

Pe parcursul expoziției din cadrul Romanian Design Week 2023 vor avea loc activități de implicare a comunității (ateliere, podcast-uri, discuții) cu scopul de a provoca conversații în jurul sistemelor de cunoștințe tradiționale și practicilor comunitare cu rol de creare și dezvoltare durabilă.

Pentru a cimenta și dezvolta relațiile dezvoltate în jurul rezidențelor, cât și pentru a oferi profesioniștilor români o înțelegere mai bună asupra sectorului britanic, o delegație românească va fi prezentă la Londra, în timpul London Design Festival.

***

Circular Catalysts este parte din Circular Cultures, un program regional multidisciplinar al British Council care are ca scop promovarea dialogului în jurul designului circular, explorând subiecte precum schimbările climatice, deșeurile de materiale și culturile de creație. În România, „Circular Catalysts” explorează interconectarea și izolarea sistemelor rurale, urbane și sociale în context local și global. Programul activează diferite tipologii de actori, esențiali pentru dezvoltarea proceselor de placemaking, într-un mod sustenabil: comunitatea, meșteșugarul, satul, pădurea, designerul, căminul, orașul, râul, piața. 

British Council susține pacea și prosperitatea prin construirea de legături, înțelegere și încredere între oamenii din Marea Britanie și țările din întreaga lume. Prezent în România din 1938, sprijinină artiștii, liderii culturali, studenții, tinerii lideri, profesori și instituții guvernamentale și non-guvernamentale prin proiecte din domeniile artă, educație și societate.

 Institutul Cultural Român susține acest proiect pentru a sprijini un schimb mutual de cunoștințe și a crește capacitatea actorilor creativi din România, precum și pentru a facilita accesul profesioniștilor români la rețele internaționale. 

Romanian Design Week cel mai mare eveniment interdisciplinar din România – un festival de 10 zile care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică, propune pentru ediția 2023 tema CONNECTIONS, din încercarea de a genera spații de dialog și procese de cross-contaminare creativă și din dorința de a încuraja proiectele interdisciplinare și colaborative.

***

Parteneri: The Institute, Tradiții Creative; Partener media: Scena9; Documentare fotografică: Ioana Cîrlig; Design de sunet: Cosmin Postolache; Design grafic: Studio Fluid   

Curator program local: Cristiana Tăutu; Asistent curator & comunicare: Catinca Mănăilă

Pentru mai multe informații: https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/circular-catalysts

Contact: Cristiana.Tautu@britishcouncil.ro


Ce poti face tu?

Newsletter Donează