23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Girdle, ustensilă istorică de gătit

Girdle, ustensilă istorică de gătit

Scris între 1900-1901, caietul cu rețete al Mariei Cantili Golescu acoperă o perioadă fascinantă din istoria gastronomiei românești, căci contribuie la literatura specifică cu un material culinar dintr-o decadă din care nu ne-a rămas nicio altă carte de bucate.

Cel mai probabil, Cantili și-a adunat rețetele din diverse materiale franțuzești, englezești, nemțești și românești disponibile în călătoriile cuplului Golescu de-a lungul continentului european, dar cu siguranță și printr-un schimb de rețete ”ca de la gospodină la gospodină”, așa cum era obiceiul înaintea răspândirii pe scară largă a publicațiilor cu caracter culinar. Ele oglindesc predilecția pentru o bucătărie cosmopolită, occidentală, aflată sub auspiciile tendințelor gastronomice franțuzești, considerate în epocă culmea rafinamentului culinar. Aceste tendințe erau deja anunțate de carțile de bucate ale secolului 19 (Kogălniceanu-Negruzzi, Hințescu, Ionnin, Maurer, Steriadi), dar și de cele care au urmat în deceniile următoare, în plină epocă interbelică (Bacalbașa, Marin).

Aflat la granița între secole, dar și la cumpăna dintre un stil de lucru tradițional și unul modern, caietul de rețete oferă câteva indicii captivante și despre designul vechilor bucătării, de dinaintea adoptării pe scară largă a echipamentelor de gătit moderne. Printre aceste mici detalii, ușor de scăpat la o citire rapidă, ne-a intrigat descrierea modului de preparare a unei prăjituri numite ”Spice cake” și a ustensilelor pomenite de autoare.

”— Spice cake*—
450 g de făină, 3 ½ uncii (aprox. 100g) de untură de vită, o linguriță de sare, toate frecate bine; 3 uncii (aprox. 85g) de coacăze proaspete pasate și uscate, toate amestecate bine cu făina etc. Se face un aluat nu prea tare (în original, a medium paste) cu puțin lapte, se rulează, se întinde într-o foaie groasă de o jumătate de centimetru, apoi se pune pe o plită (în original, girdle) sau într-o tigaie încălzită, se coace pe o parte timp de ¼ de oră, mișcând-o de 2 sau 3 ori pentru a nu se arde, se întoarce și se face la fel. Încercați să coaceți marginile în fața focului.” (—*în ciuda denumirii acestui preparat, condimentele nu sunt amintite. În mod tradițional, în compoziția unei asemenea prăjituri se pune și un amestec de scorțișoară, nucșoară și cuișoare.)

Plita pomenită aici (girdle) este o ustensilă istorică de gătit – aproape uitată astăzi – un obiect practic și util în special pentru gătitul la foc deschis sau la vatră. Ea era realizată cel mai adesea din fontă, dar și alte metale, avea o formă rotundă sau rectangulară și, element caracteristic, un mâner cu buclă care permitea atârnarea ei deasupra focului sau a jarului încins. S-a folosit intens de-a lungul istoriei culinare europene, în vremurile în care sursa de foc în bucătărie erau acel tip de vetre sau șeminee de bucătărie cu foc de lemne. Obiectul revine la modă în special în rândul pasionaților de gastronomie istorică și reenactment culinar, dar și a celor interesați de obiecte de gătit tradiționale, durabile și sustenabile.

Surse foto:
1. https://www.europeancuisines.com/
2. Detaliu din caietul de bucate al Mariei Cantili Golescu, foto: Mona Petre

 „Jurnal culinar Maria Cantili Golescu-rețete, gusturi, obiecte și experimente” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Partenerii media: Scena 9Rock FMMuscel TV. Proiect prieten:  „Ierburi uitate”

Caietul digitalizat, Recettes de Cuisine”,  îl puteţi găsi în biblioteca de resurse utile a fundaţiei aici 

 

Citeşte şi:

Zece Experimente Contemporane din Jurnalul Culinar Maria Cantili Golescu

„Recettes de Cuisine”, caietul digitalizat

Jurnal culinar Maria Cantili Golescu – rețete, gusturi, obiecte și experimente

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează