23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Lecturi în rezidenţă – 25 martie la Vila Golescu

Lecturi în rezidenţă – 25 martie la Vila Golescu

Vineri, 25 martie, de la ora 17:00 la Vila Golescu, Soldat Golescu nr. 3, din Câmpulung Muscel are loc la un eveniment special de lectură, prilejuit de programul de Burse și rezidențe de creație Cărturești, care-i va avea ca invitați pe scriitorii Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski. 

Moni Stănilă este câștigătoare Burselor și rezidențelor de creație Cărturești, la categoria poezie, ediția a 2-a, și își desfășoară rezidența de creație în luna martie, la Vila Golescu din Câmpulung Muscel, oferită cu sprijinul Pro Patrimonio.

Cu studii de teologie și cu poezii traduse în engleză, franceză, suedeză, rusă, azeră, dar și catalană, turcă sau maghiară, printre altele, cu nominalizări și premii obținute atât în România, cât și în Republica Moldova pentru poezie (dar nu numai), Moni Stănilă trăiește în prezent la Chișinău, alături de soțul ei, Alexandru Vakulovski, împreună cu care organizează cenaclul literar Republica al Bibliotecii Municipale.

În colecția Biografii romanțate a Editura Polirom, i-a apărut în 2019 romanul biografic despre Constantin Brâncuși Brâncuşi sau cum a învăţat ţestoasa să zboare. Iar pentru romanul fantasy pentru copii Războiul solomonarilor, apărut tot la Polirom (junior) a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova în 2019. Romanul Ţipă cât poţi, cea mai recentă apariţie (Polirom, 2020), este „o autoficțiune deghizată”, potrivit Simonei Sora.

Alexandru Vakulovski  este poet, prozator, dramaturg, traducător, publicist şi scenarist. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. A fondat împreună cu fratele său, Mihail Vakulovski, şi graficianul Dan Perjovschi revista online Tiuk!. A fost redactor-şef al revistei Stare de Urgenţă în 2009 şi redactor al Revistei la PLIC literatură, artă, atitudine în 2010. Conduce, împreună cu Moni Stănilă, Cenaclul Republica al Bibliotecii Municipale din Chişinău. A publicat trilogia Letopizdeţ (2002-2007) şi romanul 157 de trepte spre iad sau Salvaţi-mă la Roşia Montană (2010). Din cărţile de poezie amintim: ecstasy (2005), Daţi foc la cărţi (2012), Privelişti (2017), A cui e casa asta (2020). A publicat şi un volum de interviuri, Afganii (2016), şi o carte pentru copii, Ivan Turbincă 2.0. Romanul Pizdeţ a fost reeditat la Editura Polirom (2020) şi a fost tradus în maghiară (ediţie adăugită, 2015). Poeme şi fragmente din cărţile sale au fost traduse în germană, engleză, cehă, franceză, suedeză, rusă, azeră, turcă, maghiară, italiană, greacă, lituaniană.

Despre burse

Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria şi Fundaţia Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, proiectul acestor burse și rezidențe își propune să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.

Pro Patrimonio căuta modele și soluții pentru patrimoniul cultural, în special arhitectural, ca resursă socio-economică și de mediu.  Astfel propune un model productiv de activare culturală și antreprenorială prin programul Accelerator de rezidențe creative iniţiat în 2022 pentru Vila Golescu. Datorită momentului pe care îl traversăm este deschisă posibilitatea unor rezidenţe de rezilienţă pentru artiştii ucraineni.

Detalii despre proiect: https://www.propatrimonio.org/al-doilea-an-al-burselor-carturesti/

 

Impresii din rezidenţă

“După rezidența de la Câmpulung Muscel, la Casa Ștefan Golescu, îmi vine să spun tuturor: trebuie să mergeți la Câmpulung, trebuie să vedeți Casa Golescu.

O bucurie a fost această rezidență, chiar dacă a venit într-un foarte prost moment (sau în unul foarte bun, că am plecat din Chișinău tocmai atunci). În primele zile nu reușeam nicicum să mă adun, nu puteam să uit ce se întâmplă în Ucraina, mi se părea că liniștea și frumusețea din jur mă rănesc, îmi trezesc sentimente de vinovăție. Apoi am ajuns la Biserica Sfântului Mina, imediat lângă rezidență și m-am mai liniștit. Treptat, frumusețea din jur m-a învins. În nici trei zile mă apucasem de scris cu spor. În pauze încercam să mă documentez despre trecutul casei, dar și al familiei Golescu (revenind totuși, oră de oră, la Ucraina, Basarabia, realitatea tăioasă).

Portretul lui Nicolae Golescu din salon, pictat de George Demetrescu Mirea, mi-l voi aminti ani buni cum îți amintești un prieten. Terasa, cu priveliștea asupra orașului; parcul dendrologic; câinii și pescărușii vociferând în noapte; Lăbușul / Muscelul nostru drag pe care vreau să îl revăd, Sergiu și Ioana pe care știu că îi voi revedea și pe care i-am îndrăgit definitiv; discreția și atenția doamnei Lucica; vârful Mățău și muntele Păpușa – toate se vor reflecta în viitorul meu volum.

Un volum din care nu va lipsi – din nefericire – nici războiul, care m-a însoțit ca o boală de piele de care poți uita doar atunci când nu te privești pe tine însăți.”

Detalii şi poeme pe Blogul Cărtureşti

Ne-am bucurat de prezenţa la Vila Golescu a redactorilor postului local Muscel TV care astfel ne ajută şi pe noi să prindem puţin de atmosfera locului https://fb.watch/c74zyf1dat/

 

 

Despre Cărturești

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 39 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară, o galerie de artă contemporană și o cafenea.

Asociația Maria (Țibănești) este o organizație non-profit înființată în anul 2000. Președintele organizației este arhitectul Șerban Sturdza. Acțiunile Asociației Maria se desfășoară în comuna Țibănești, județul Iași. Din 2006, la conacul Petre P. Carp din Țibănești se organizează un program cultural intitulat Batem fierul la conac! Programul include o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale și este coordonat de Asociația Maria în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio. Toate activităţile grupate în jurul conacului P.P. Carp constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor. Ansamblul istoric de importanță națională Petre P. Carp din Țibănești este compus din conac, biserică, mausoleu și clădirea anexă.

Fundația Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în România (București), Marea Britanie și Franţa. Înființată în anul 2000, fundația derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale.

Vila Golescu, situată în Câmpulung Muscel la picioarele Carpaților, este un ansamblu arhitectural și peisager unic prin diversitatea elementelor care se găsesc aici. Această reședință încântătoare a fost construită în 1910 și este un exemplu reușit al stilului neoromânesc, cu ancadramentele de ferestre din piatră de Albești, un foișor bine proporționat și arcade armonioase, simplu decorate. Vila este folosită şi ca spațiu de evenimente culturale, seminarii, lecturi sau lansări.


Citeşte şi:

Rezultatele Burselor și rezidențelor Cărturești, ediția 3

L’Atelier Au Son. Rezidenţe de mediu la Vila Golescu

Lecturi în rezidenţă – 25 martie la Vila Golescu

Accelerator de rezidențe creative

REZIDENŢE GOLESCU: Al doilea an al Burselor Cărtureşti

REZIDENŢE GOLESCU: Prima ediţie Bursele Cărtureşti, 2020-2021

Ce poti face tu?

Newsletter Donează