23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Conacul Perticari-Davila

Conacul Perticari-Davila

Consultanță pentru activarea Conacului Perticari-Davila, Izvoru, jud. Argeș

Acest proiect se înscrie în strategia Pro Patrimonio de salvare a patrimoniului cultural și integrarea lui în comunitate, având ca specificitate conservarea în regim de urgență, activarea și integrarea în comunitate a Conacului Perticari-Davila, jud. Argeș, și a domeniului aferent, retrocedate foștilor proprietari. Problematica generală este cea a ansamblurilor cu conace din zona sudică a României, care au a dispărut în ultimii 25 de ani din cauza procesului defectuos de retrocedare a proprietăţilor, a dezinteresului şi a educaţiei precare faţă de patrimoniu, manifestat atât din partea autorităţilor publice, cât şi din partea populaţiei.

Conacul Perticari-Davila (cod LMI AG-II-a-B-13709) se află în stare avansată de degradare, fiind vandalizat și neglijat multă vreme; ca urmare, acesta necesită lucrări ample, costisitoare și foarte urgente de conservare și consolidare. El constituie un exemplu practic cu care se confruntă Fundația Pro Patrimonio care, în acest caz, oferă consultanță generală privind utilizarea ansamblului, organizarea de ateliere și  evenimente educative pentru copiii din sat, în implementarea strategiei sale de salvare a patrimoniului cultural și integrarea lui în comunitate.

Regim de proprietate: revenire în proprietate privată (în urma retrocedării), consultanță Pro Patrimonio

Metodă de intervenţie: conservare de urgență, ateliere de educație pentru copii pentru integrarea în comunitate a ansamblului arhitectural; crearea unei ferme agricole

Probleme: complexitate de specialități care exced practica arhitecturală (peisagist, agricultor, manager, economist, jurist etc.).

Conacul și parcul istoric constituie un reper unic în peisajul cultural al satului și al zonei. Actualul conac a fost construit în 1905 de cuplul format din Jean Perticari (1851-1919) și Elena Davila (1865-1951; doamnă de onoare a Reginei Maria, fiică a doctorului Carol Davila, erou al Războiului de Independență și apropiat al regelui Carol I, fondatorul sistemului de sănătate în Țările Române). Amenajarea parcului de mari dimensiuni a început în 1904 după planurile arhitectului peisagist francez É. Redont, găsite în arhivele naționale. (detalii la www.monumenteuitate.org)

Ce poti face tu?

Newsletter Donează