23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Atelier de peisaj culinar 2016

Atelier de peisaj culinar 2016

Aprofundând noțiunea de peisaj cultural, Observatorul de Peisaj Golescu a propus în 2016 o nouă temă de experimentat: relația dintre peisajul culinar local și bucătăria contemporană. Dacă prima serie de ateliere a fost dedicată grădinăritului în parcul centenar de la vilă, explorării teritoriului, a dealurilor și munților din împrejurimi, în 2016 Ansamblul Golescu a devenit locul de pornire pentru „a gusta” din peisajele sale magnifice.

Atelierul a fost susținut de doi peisagiști (Nicolas Triboi și Alina Adăscăliței) și doi bucătari (francezul Théo Ducher și gospodina Mariana din vecinătate, satul Lunca Gârții).

Argumentul coordonatorilor: Peisajele se află la baza produselor locale pe care le putem folosi în alimentația noastră. Diversitatea peisajelor din jurul Câmpulugului asigură o bogăție de multe ori necunoscută pentru produsele de calitate: câmpii calde și fertile, coline cultivate, munți pastorali și sălbatici. Ce poate fi mai prietenos decât o masă bună ce deschide spiritul? Nu e cumva bucătăria locul ideal de reinterpretare senzorială a peisajelor? De ce n-ar fi acesta un moment ideal pentru a te reîncărca? Legume, ciuperci, carne, brânzeturi, plante aromatice… „spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cine ești!” Peisajele au gust, sunt comestibile și trebuie să le redescoperim pentru a le „găti” mai bine.

Atelierul a cuprins mai multe etape: descoperirea produselor locale, a locurilor de producție, a producătorilor; degustarea produselor locale și clasificarea acestora, analize științifice și de gust; atelierele de bucătărie: întâlnirea dintre bucătăria tradițională și cea contemporană; editarea unui ghid de rețete de la Vila Golescu

Ce poti face tu?

Newsletter Donează