23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Ateliere de peisaj 2012-2016

Ateliere de peisaj 2012-2016

Seria de ateliere peisagere și de grădinărit, desfășurate la Ansamblul Golescu în perioada 2012-2016, stă sub semnul preocupărilor europene legate de noțiunea de peisaj cultural (cu o valoare culturală deosebită care a rezultat în urma interacţiunii dintre om şi mediul natural) din care peisajul natural face parte integrantă. Totodată, procesul și cunoștințele rezultate din ateliere reprezintă o perioadă de schimburi și formare profesională pe tema peisajului, care au contribuit la condițiile de creare a unui Observator de Peisaj Cultural la Câmpulung.

Peisajul joacă un rol important în domeniile cultural, ecologic, de mediu şi social, constituind suportul activității economice (protecţia, managementul şi planificarea peisajului pot contribui la crearea de noi locuri de muncă), potrivit Convenției Europene a Peisajului de la Florența, 2000, ratificată de România prin Legea 451/2002.

De asemenea, atelierele dedicate grădinăritului și desfășurate în parcul vizitabil și vila Golescu au la bază filosofia potrivit căreia „o grădina istorică este o compoziție arhitecturala și vegetală care, din punct de vedere istoric și artistic, prezintă un interes public” (Carta Grădinilor Istorice, Florenţa, 1982).

Ca urmare, atelierul de grădinărit din august 2012, coordonat de peisagistul Nicolas Triboi, la care au participat studenți la peisagistică de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București s-a axat pe lucrul în grădină, lecturi despre peisaj, explorarea teritoriului înspre zona agricolă, discuții despre schimbarea biodiversității etc.

Practic, Pro Patrimonio și-a propus ca în 2012 să realizeze un atelier de grădinărit după modelul șantierelor de voluntari organizate de asociația franceză Rempart. Obiectivele atelierului au fost curățarea grădinii și inițierea în folosirea uneltelor de grădinarit (foarfeci, coase, fierăstrău, roabă etc.), curățarea copacilor bătrâni, extinderea grădinii (prin crearea unor alei noi și camere verzi în crângul dinspre pădure), renovarea zidurilor din piatră (zidărie uscată), construcția unei pergole (reconstrucție după o fotografie de arhivă) etc.

În continuare, atelierul din 2013, supravegheat de peisagiștii Nicolas Triboi și Clément Briandet (ambii absolvenți ai École Nationale Supérieure du Paysage de Blois et Versailles), a aprofundat noțiunea de peisaj. Privind dinspre grădina vilei Golescu către marele peisaj, programul acestui atelier de formare a îmbinat prezentările teoretice cu dezbaterile și activitățile practice pe subiectele alese, legate de evoluția peisajului, cu ieșiri și întâlniri cu actorii locali care modelează aceste peisaje în relație cu vila Golescu.

Ce poti face tu?

Newsletter Donează