23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Activitate Honest Goods

Activitate Honest Goods

Vila Golescu și Colecția Honest Goods, design de obiect și meșteșug în relație cu patrimoniul de arhitectură

Proiectul Honest Goods face parte din strategia Fundației Pro Patrimonio de concepere a unei mărci durabile de patrimoniu. Seriile de obiecte Honest Goods reflectă un proiect practic de pionierat în design de obiect și meșteșug din care au rezultat obiecte versatile de uz zilnic care rezolvă nevoi general valabile – corpuri de iluminat, ustensile, țesături și accesorii de gătit și luat masa – și stau sub semnul moștenirii de arhitectură și a peisajului cultural. Caracterul unic al colecției este conferit de inspirația designerilor, tehnica meșterilor locali, procesul de creație și producere cu final deschis, de tip research by design.

Explorarea a pornit în 2016, având ca sursă de inspirație Vila Golescu (clădire de patrimoniu din Câmpulung, județul Argeș), nevoile locului și ale împrejurimilor, urmărind obiceiurile, meșteșugurile și materialele din zona Muscelului, pornind de la noțiunea de peisaj cultural. Ne-am propus să reutilizăm un monument istoric nu prin conservare și muzeificare, ci prin locuire și integrare in viața cotidiană.

Echipa multidisciplinară formată din arhitecți, designeri și studenți a documentat meșterii din sate, a căutat soluții structurale, de prindere și finisare, pornind de la nevoi umane de bază. In cadrul acestui proiect „locomotivă” ne propunem respectarea următoarelor principii care atestă viziunea asupra designului (fără a impune un stil anume): funcționalitate in raport cu materiale locale, practica contemporană de folosire, multifuncționalitate, versatilitate (obiectele să poată fi folosite in interior și exterior, in mediul rural și cel urban, in spațiul domestic și in cel public), obiectele să fie compacte, modulare, ergonomice.

Provocările sunt de ambele părți: designerii își construiesc ideile pornind de la tehnicile și limbajul local, iar meșterii își adaptează (uneori cu dificultate) și chiar aprofundează (uneori firesc și foarte deștept) meșteșugul în proiectul de colaborare cu designerii, iar povestea din trecut este împletită cu nevoia din contemporan.

Prima testare a ideii și a obiectelor la nivel internațional s-a făcut la London Design Festival în septembrie 2016, iar la nivel național prin expozițiile de la Galeria Posibilă din București (2016) și Vila Golescu din Câmpulung Muscel (2016).

Prototipurile regândite și refăcute după stadiul de experiment, inițiat în 2016, au fost expuse la Romanian Design Week 2017, în cadrul expoziției Threads of Tradition, organizată de RDW și Institutul Cultural Român Madrid (Central de Diseño, Centro Cultural Matadero, Madrid, 15 iunie-16 iulie 2017) și în cadrul expoziției cu vânzare Forumul Tradițiilor Creative (Muzeul Țăranului Român, 5-10 septembrie 2017).

Designeri: Andreea Machidon, Ruxi Sacaliș, Veronica Olariu

Caietul Honest Goods poate fi consultat aici.

Seria de obiecte Honest Goods este disponibilă pentru vânzare online pe website-ul Pro Patrimonio la Shop Honest Goods

Ce poti face tu?

Newsletter Donează