23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Rezidenţa muzicală MERITA la Vila Golescu

Rezidenţa muzicală MERITA la Vila Golescu

Aprilie 2024

Pro Patrimonio este membră a European Historical Houses, alături de care participă cu Vila Golescu în cadrul platformei europene MERITA. Aceasta adună împreună muzicieni, mentori, case istorice și organizatori de concerte, care lucrează atât online, cât și offline, pentru a revigora tradiția spectacolului de muzică clasică în Europa. Programul este co-finanțat de Uniunea Europeană.

Între 15 şi 19 aprilie 2024, Vila Golescu va găzdui o astfel de rezidenţă a cvartetului olandez Belinfante. Acesta va crea un proiect original și unic pe care îl va susţine într-un mini concert la vilă.

În zilele noastre, consumatorii de cultură și artă cer de la artiști mai mult decât formule standard performantive. În primul rând, muzica clasică ar trebui să fie disponibilă nu numai în sălile de concert, ci și în spații neconvenționale, să ia diverse forme și să combine arte variate pentru a se extinde publicul deschis către acest gen.

Scopul programului este să creeze o nouă generație de artişti care redefinesc performanța şi ajung la un public mai larg conectând tradiția artistică cu inovația. Platforma permite, de asemenea, ca muzica clasică şi locuri de interes istoric să fie mai apropiate de noile audiențe. Își propune să devină un punct de referință pentru practicienii muzicii de cameră, formând baza pentru un model de afaceri nou și durabil.

Câștigător al Europei creative – Platforme europene 2021 și co-finanțat de Uniunea Europeană, MERITA este un proiect al Le Dimore del Quartetto (Milano, Italia), se desfășoară împreună cu 16 instituții culturale din alte 11 țări europene. Dezvoltarea proiectului durează 3 ani și implică 38 de cvartete de coarde pentru un total de 152 de artiști. www.meritaplatform.eu

Cvartet Belinfante

Săptămâna de rezidență la Vila Golescu a cvartetul Belinfante din Olanda – Olivia Scheepers, vioară, Fiona Robertson, vioară, Henrietta Hill, violă şi Pau Marquès Oleo, violoncel – este coordonată de trainerul Filip Mikić din Kolarac. Tema aleasă este intitulată „Dincolo de o experiență de concert – cvartete de coarde transformând sala de concert în teatru (multimedia)”.

Cvartetul invitat anul acesta în rezidenţa la Vila Golescu este cunoscut pentru abordarea sa inovatoare în performanța cvartetului de coarde. În abordarea sa îmbină piese clasice binecunoscute cu cele mai puțin ştiute. Numit în onoarea Friedei Belinfante, prima femeie dirijor profesionist și violoncelist desăvârșit din Europa, cvartetul se inspiră din sinceritatea și perseverența ei.

Cei patru solişti au participat la festivaluri prestigioase din Europa, inclusiv Cvartetul de coarde Biënnale Amsterdam și Festivalul de muzică de cameră de la Trondheim, și au cântat în locații apreciate, cum ar fi Concertgebouw din Amsterdam.

Cvartetul colaborează cu diverși artiști, de la pianiști la grupuri de dans urban, obținând recunoaștere prin „Premiul Festivalului de Muzică de Cameră Delft 2019”.

Ei au participat, de asemenea, la cursuri de master cu muzicieni și cvartete renumite, perfecționându-și în continuare meșteșugul și extinzându-și orizonturile artistice.

Le Dimore del Quartetto

Le Dimore del Quartetto este o întreprindere culturală creativă care din 2015 susține cvartete internaționale de coarde tinere precum și ansambluri de muzică de cameră aflate la începutul carierei.

Cu o rețea consolidată de case, ansambluri și parteneri în domeniul muzicii și al patrimoniului cultural, este specializată în planificarea și managementul festivalurilor și călătoriilor itinerarii, masterclass-uri și programe de formare pentru muzicieni, proiecte educaționale pentru școli și universități, activități de team-building pentru companii, rezidențe și concerte în case istorice și alte locuri de interes cultural. www.ledimoredelquartetto.eu

Vila Golescu

Vila Golescu şi Parcul Dendrologic Golescu din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, deţinute de Fundaţia Pro Patrimonio, reprezintă un ansamblu arhitectural excepţional. Abordarea Pro Patrimonio pune accent pe integrarea siturilor istorice în viața modernă, mai degrabă decât pe conservarea lor ca piese de muzeu. Această filozofie se extinde prin implicarea comunităților locale, a școlilor, a autorităţilor locale și mass-media în eforturile de conservare.

Prin proiecte și ateliere anuale, Pro Patrimonio încurajează implicarea comunității și celebrează moștenirea culturală și naturală a locurilor în care se implică. Succesul fundației în restaurarea și integrarea ansamblului Golescu în viața comunității servește drept model pentru conservarea patrimoniului. În plus, Pro Patrimonio introduce programul Creative Residency Accelerator pentru a stimula dezvoltarea culturală și antreprenorială prin creativitate, schimb de cunoștințe și experimentare artistică. www.propatrimonio.org

 

Vila Golescu, aprilie 2024. Foto: Andreea Machidon

Vila Golescu, aprilie 2024. Foto: Andreea Machidon

 

​Citeşte şi 

Belinfante Cvartet un cvartet ce transformă sala de concert în teatru multimedia

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or European Education and Culture Executive Agency.  Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează