23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Accelerator de rezidențe creative

Accelerator de rezidențe creative

Concept

Consecventă strategiei sale de a căuta modele și soluții pentru patrimoniul cultural, în special arhitectural, ca resursă socio-economică și de mediu, Fundația Pro Patrimonio propune un model productiv de activare culturală și antreprenorială prin programul Accelerator de rezidențe creative. Stimularea creației și a educației culturale, accesul la producerea de cunoștințe, încurajarea experimentelor artistice și a inițiativelor antreprenoriale reprezintă direcții esențiale aflate la originea acestui program.

Astfel, punem laolaltă direcții europene de acțiune pentru a provoca dezvoltarea durabilă destinată următoarelor generații. Patrimoniul de arhitectură devine, în parteneriat cu mediul de afaceri, un vehicul accelerator pentru cultură ca bun colectiv.

Începem prin a introduce primul proiect din program: rezidențele creative pentru cultură și mediu găzduite de Ansamblul Golescu (Vila și Parcul dendrologic) – Observator de Peisaj Cultural în Câmpulung Muscel.

 

 

 

Ce este o rezidență creativă

O rezidență de creație reprezintă un parcurs temporal pe care un artist/ creator/ autor/ profesionist în domeniile de interes îl alocă pentru a crea/ experimenta și dezvolta un proiect specific, fiind sprijinit logistic (spațiu de cazare, bursă și materiale specifice pentru derularea proiectului) pe o durată determinată.

Persoana selectată să deruleze rezidența la Vila Golescu din Câmpulung Muscel va locui acolo timp de o lună pentru a realiza proiectul selectat de un juriu. Pe durata rezidenței, participanții sunt încurajați să ofere cel puțin un eveniment public pentru comunitatea locală, dar și pentru publicul larg.

 

Cum se selectează rezidenții

Va fi lansat un apel public pentru depunere de proiecte de rezidențe pentru un anumit domeniu și perioadă stabilită, în baza unui regulament de participare care este elaborat de către Fundație. Apelul este comunicat pe canalele fundației, dar și ale partenerilor media.

Specialiștii Pro Patrimonio și invitați cu experiență relevantă în domeniu vor selecta lista scurtă de proiecte pentru rezidență, care va fi afișată pe site-ul fundației și prezentată publicului larg. Ulterior, juriul va desemna din lista scurtă 2 finaliști care își vor derula proiectele în cadrul rezidenței Golescu.

Rezidenții vor putea beneficia de îndrumare și consiliere pe durata derulării proiectului din partea specialiștilor Pro Patrimonio și a juriului invitat.

Fiecare rezidenţă va fi realizată în măsura în care vom identifica surse de finanţare, sponsori sau donatori direct implicaţi.

 

Domenii pentru rezidențe

 

  • Design, tehnologie și/sau meșteșuguri
  • Literatură/ poezie
  • Peisaj/ ecologie
  • Jurnalism de mediu
  • Dans/ Coregrafie și interpretări corporale
  • Arte vizuale/ cercetare artistică
  • Muzică
  • Arhitectură
  • Film experimental
  • Antreprenoriat pentru industrii creative
  • Educație civică

 

REZIDENŢE GOLESCU: Al doilea an al Burselor Cărtureşti

Ce poti face tu?

Newsletter Donează