23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Teste practice la Palatul Dauerbach din Timișoara

Teste practice la Palatul Dauerbach din Timișoara

Proiectul a început cu un apel public pentru a identifica clădiri unde echipa de proiect poate documenta intervențiile sau realiza teste pentru a analiza modalitățile de conservare a tencuielilor istorice. În același timp au fost identificate și realizate contacte cu parteneri importanți pentru proiect.

În acest timp echipa a colectat circa 30 probe de tencuială pe care le-a trimis pentru analiza către trei laboratoare diferite. În prezent sunt în lucru 25 de probe, pentru care sunt așteptate rezultatele în următoarea perioadă. Analizele sunt importante pentru a stabili un diagnostic și pentru a corela cu diferitele posibilități de intervenție pentru conservare.

Dată fiind varietatea mare de tencuieli și problematici, echipa de proiect a decis restrângerea domeniului de studiu la tencuielile tip similipiatră/mozaic cu accent pe tehnici de consolidare și prevenire a desprinderilor de pe stratul suport și curățarea și consolidarea suprafeței finite.

La invitația arhitectului are a facut proiectul de restaurare a fatadei şi cu sprijinul firmei Kerakoll și a restauratoarei Ana Chiricuță,  în luna iunie echipa de proiect a realizat câteva teste practice de consolidare și curățare a tencuielii de fațadă la Palatul Dauerbach din Timișoara. Aflat în Piaţa Victoriei, Palatul Dauerbach a fost construit în anii 1911-1912, arh. László Székely în stil secession pentru Georg Dauerbach. Acum palatul se află într-un proces amplu de reparație și restaurare a fațadei principale.

Testele au constat în injectarea tencuielii cu produse diferite pentru consolidarea substratului, în zonele cu fisuri vizibile și susceptibile de desprindere. Procesul de injectare se face cu atenție și încet în funcție de absorbția materialului suport și cu atenție la modul în care se comportă tencuiala.

O a doua parte a testelor a fost dedicată curățării suprafeței de murdărie. Au fost realizate patru teste: spălare simplă cu apă fără presiune, cu soluție de bicarbonat de amoniu, cu comprese cu apă și cu compresă cu bicarbonat de amoniu.

Testele vor continua și la alte clădiri și cazuri de degradări de fațade în scopul de a putea înțelege mai bine problematica conservării fațadelor și a putea face recomandări de intervenție care să conserve tencuielile.

Mulțumim partenerilor: Kerakoll, Remmers, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

 „Texturi uitate – tencuieli istorice. Cercetare și studii practice pentru reparații și întreținere” Proiect în etapa a II-a realizat de Fundaţia Pro Patrimonio şi susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură şi PSC Group.

Citeşte şi: 

Raport final etapa I- Texturi uitate-tencuieli istorice. Cercetare şi studii practice pentru reparaţii şi întreţinere

Teste imobil pe strada Mătăsari

Concluzii de etapă

Jurnal de activităţi

Jurnal de proiect în luna august

Call de participare

Ce poti face tu?

Newsletter Donează