23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Jurnal de activităţi

Jurnal de activităţi

În lunile iunie-septembrie, cu acordul arhitectului și executantului, echipa de proiect a participat ca observator în cadrul mai multor teste efectuate pentru curățarea unei fațade de similipiatră. Este vorba de sablări uscate cu diferite materiale, curățare umedă cu jet de apă la temperaturi și presiuni variate. 

Observațiile făcute, combinate cu cercetarea literaturii de specialitate, arată că în cazul sablărilor uscate se recomandă presiune mică și materiale cît mai puțin abrazive (în cazul în discuţie s-a folosit carbonatul de calciu). Spălarea cu apă sub presiune evidențiază microfisurile din suprafața tencuielii şi ridică întrebări legate de suprasaturarea tencuielii și a zidăriei de la cantitatea de apă proiectată cu presiunea foarte mare. Murdăria acumulată în strat gros se curăță dificil, fie la presiune foarte mare, fie insistând mult cu jetul de curățat (umed sau uscat) ducând la o erodare inegală a suprafețelor.

Curățare cu jet de apă

Curățare cu jet de apă

Sablare cu carbonat de calciu

Sablare cu carbonat de calciu

Sablare cu Garnet

Sablare cu Garnet

În cursul verii echipa de proiect a pornit și analiza și interpretarea primelor rezultate de analize a mostrelor de tencuieli colectate.Au fost cntractate trei laboratoare diferite, dintre care unul al Universității de Arte Aplicate din Viena. Primele observații sunt legate de o mare varietate de compoziție (proporții de liant-agregat). Tipurile și calitatea cimenturilor folosite sunt aspecte ce necesită  înțelegere și investigare mai detaliate şi mai profunde.

Mulțumim partenerilor: Kerakoll, Remmers, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Mulțumim biroului de arhitectură Polarh și firmei Erbașu pentru accesul pe șantierul de restaurare a Palatului Universității din București.

„Texturi uitate – tencuieli istorice. Cercetare și studii practice pentru reparații și întreținere” Proiect în etapa a II-a realizat de Fundaţia Pro Patrimonio şi susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură şi PSC Group.

 

Citeşte şi: 

Jurnal de proiect în luna august

Teste practice la Palatul Dauerbach din Timișoara

Call de participare

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează