23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Un proiect simbol pentru comunitatea locală

Un proiect simbol pentru comunitatea locală

În ciuda momentelor critice prin care trece, Casa George Enescu din Mihăileni îşi demonstrează trăinicia prin legăturile puternice pe care le crează şi duce mai departe. Comunitatea locală ne-a sărit în ajutor în diferite moduri. Aceşti oameni au fost părtaşi proiectelor educaţionale pe care le desfăşurăm deja de patru ani în comunitate precum şi celor trei ediţii ale Concertelor pe Siret. Casa-simbol este deja recâştigată în identitatea locală şi nu vor să o piardă.

În urma atacului biologic pe care structura de lemn a casei l-a suferit (infestarea cu ciuperca Merulius lacryman)  şantierul de salvare a casei s-a reîntors şi progresează contra cronomentru pentru a nu intra în iarnă.

Au fost făcute cercetări prin sondaj ale prezenței ciupercii și în adîncimea pereţilor exteriori, cu asistența constantă a doamnei biolog Ionela Melinte. Structura casei a fost sprijinită cu popi metalici pentru a permite intervențiile la ziduri. S-au realizat subzidiri unde a fost necesar. S-au finalizat drenurile exterioare și lucrările de sistematizare prin crearea unui  taluz și platformă piatră în zona de nord.

Tot lemnul infestat a fost ars pentru a nu duce dăunătorul şi în alte locuri, iar materialele lemnoase neatacate au fost tratate preventiv cu soluţie de Bochemit.

Ciuperca identificată în crăpăturile lemnului aparent sănătos.

Ciuperca identificată în crăpăturile lemnului aparent sănătos.

 

Ca soluţie adaptată locului şi şantierului s-au realizat probe cu presa pentru cărămizile din pământ, cărămizile rezultate urmînd să fie folosite pentru reparații.

Un interviu oferit de arhitectul Şerban Sturdza, preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio şi arhitectul Sergiu Popa, coordonatorul local al şantierului, domnului Gabriel Basarabescu în emisiunea După Ziduri de la Radio România Actualităţi pune reflectorul pe toată această zbatere şi efort neîncetat care dă sens muncii noastre.

https://fb.watch/nTO0iUd8bF/

Mulţumim înzecit donatorilor locali care au ales să direcţioneze bani către acest efort general; Consiliului Local al Primăriei Mihăileni, jud. Botoșani şi domnului primar Laurenţiu Bărbăcariu şi celor două companii – fără al căror ajutor financiar substanţial acest lucruri nu ar fi fost urnite – EGGER Group şi Dedeman; UiPath Foundation, fundaţia parteneră alături de care intervenim de peste trei ani în sprijinul copiilor din comunităţile adiacente Casei Eenscu.

Avem nevoie de bani ca să câştigăm timp pentru Casa Enescu!

DONEAZĂ PENTRU REPARAŢII

Citeşte şi:

O ciupercă dăunătoare afectează lemnul Casei George Enescu din Mihăileni. Intervenţii de urgenţă

Eliminarea umezelii la Casa George Enescu. Şantier sub observaţie.

Ce poti face tu?

Newsletter Donează