23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
O ciupercă dăunătoare afectează lemnul Casei George Enescu din Mihăileni. Intervenţii de urgenţă.

O ciupercă dăunătoare afectează lemnul Casei George Enescu din Mihăileni. Intervenţii de urgenţă.

August 2023

Casa din Mihăileni în care a trăit marele compozitor şi violonist George Enescu este supusă unor intervenţii de urgenţă, după ce o ciupercă dăunătoare a atacat agresiv lemnul din interiorul acesteia. Lucrările au fost demarate de curând, cu avizul Ministerului Culturii, pentru a limita efectele produse de Merulius lacrymans.

Este un atac la materialul lemnos, care nu are efect asupra omului, dar are efect asupra a tot ceea ce înseamnă vegetal-lemnos. Merulius lacrymans este o ciupercă care trăieşte în fază de spori şi, în momentul când găseşte nişte condiţii favorabile, trecere de la faza de spori la faza de dezvoltare începând să se hrănească cu ceea ce înseamnă celuloză. Merulius lacrymans a atacat multe clădiri istorice, Castelul Peleş este un exemplu.

Dăunătorul a găsit mediul propice de dezvoltare urmare a umidităţii ridicate şi materialelor din care este construită casa. Aceasta este construită din lut cu paie – paianta – pe o structură de rezistenţă din lemn de stejar  care are stâlpi şi nişte grinzi şi care este ramforsată cu nişte nuiele pe diagonală. Ciuperca a găsit aici un mediu favorabil, cu toate că casa este ventilată şi supravegheată tot timpul. Probabil că umiditatea a crescut şi ciupercii îi place umiditatea, o anumită temperatură şi întunericul.

S-a constatat că sub pardoseală a apărut ciuperca şi s-a luat hotărârea de a o eradica. Este întreprinsă o operaţie atentă de drenaj, astfel încât apele subterane să fie conduse în afara casei, să nu mai ajungă în contact cu aşa-zisele fundaţii, iar apoi cu echipa de biologi va fi făcută o cercetare atentă asupra fiecărui element, fie de construcţie, fie de finisaj, chiar şi tencuială. Astfel se poate identifica dacă mai există ciupercă activă. După aceea va fi realizat un tratament contra ciupercii cu o soluţie de Bochemit şi mai multe alte proceduri şi supraveghere. La final, se va reface sistemul constructiv.

Casa din Mihăileni a aparţinut bunicilor după mamă ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici şi soţiei sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a şi murit, în martie 1909. Având în vedere că părinţii lui Enescu, Costache şi Maria, s-au despărţit (Costache rămânând la Cracalia şi Maria Enescu la Mihăileni), toate vacanţele pe care George Enescu le făcea în România le împărţea în mod egal între casa tatălui de la Cracalia şi casa mamei de la Mihăileni.

Mulţumim pentru implicare donatorilor privaţi recurenţi, unui nou partener-companie care ne-a sărit în ajutor firma EGGER Group şi nu în ultimul rând Consiliului Local al Primăriei Mihăileni, jud. Botoșani şi domnului primar Laurenţiu Bărbăcariu. Sperăm să putem sensibiliza cât mai multe entităţi astfel încât să putem face intervenţiile în perioada rămasă caldă a anului.

Citeşte şi:

Un proiect simbol pentru comunitatea locală

Eliminarea umezelii la Casa George Enescu. Şantier sub observaţie.

Ce poti face tu?

Newsletter Donează