23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Eliminarea umezelii la Casa George Enescu. Şantier sub observaţie.

Eliminarea umezelii la Casa George Enescu. Şantier sub observaţie.

05 iunie 2023, Mihăileni

 

O casă locuită ocazional se degradează mai repede decât una permanent folosită. Variațiile de căldură și umiditate din interior sunt mai mari și au impact, uneori esenţial, asupra finisajelor, mobilierului, dar și structurii.

O problemă frecventă a structurilor din lemn este cea a umidității crescute, accidente care greu pot fi prevăzute și evitate, mai ales în cazul caselor ne utilizate continuu. Umiditatea favorizează dezvoltarea unei ciuperci extrem de dăunătoare  – Merulius Lacrymans. Când apare la suprafață, deja degradarea din profunzime este semnificativă, iar eradicarea ei și reparațiile sunt laborioase.

Aceste observații le facem în urma cazului concret de infestare cu Merulius pe care l-am constat în toamnă la Casa George Enescu, într-una dintre camere. Este o situație dificilă, pe care o gestionăm investigînd atent și cercetînd soluții atât de curățare, cât și de prevenire.

Casa George Enescu de la Mihăileni a devenit astfel obiect de studiu prin care investigăm cauzele şi încercăm să identificăm metode de eliminare a umidităţii strânse în subsol. Lucrăm cu specialişti care să ne ajute să înţelegem amploarea fenomenului şi modalităţile de reparare.

Concluziile și experiența pe care le adunăm în urma acestui accident nefericit vor fi folosite pentru a informa public asupra modului de intervenție, aceste cazuri fiind extrem de frecvente în cazul caselor vechi.

Credit foto: Adrian Hariga

DONEAZĂ PENTRU REPARAŢII

Citeşte şi

O ciupercă dăunătoare afectează lemnul Casei George Enescu din Mihăileni. Intervenţii de urgenţă.

Un proiect simbol pentru comunitatea locală

Ce poti face tu?

Newsletter Donează