23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Serial 01 – Texturi Uitate

Serial 01 – Texturi Uitate

Tencuielile au in primul rând rolul de a proteja zidăria de intemperii. Iar în perioada interbelică, au devenit o oportunitate de expresie artistică care le-a oferit clădirilor un caracter aparte. Pe lângă diversitatea materialelor folosite pentru realizarea tencuielilor (ciment, var, nisip, marmură, mică), în interbelic, tratarea acestora a cunoscut nenumărate variante de expresie vizuală care astăzi formează mare parte din peisajul urban al Bucureștiului.

Rugoase, netede, zgâriate, periate, scapițate, buceardate, în asize sau cu reflexii strălucitoare, toate pun în valoare volumele clădirilor, jocul de lumină și umbră pe fațadă și invită la o experiență emoțională a orașului.

Ne dorim să redescoperim și să inventariem acest element important de patrimoniu interbelic pentru a-l putea înțelege și aprecia mai bine și pentru a putea mai departe să-l protejăm corect în proiectele de restaurare.

.

Detalii din proiectul „Texturi uitate – Bucureştiul Interbelic”, proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio desfăşurat în toamna anului 2019 şi finalizat prin ghidul Texturi uitate: Bucureştiul interbelic. Reţetar de tencuieli   autor, Ruxandra Sacaliş.

Ce poti face tu?

Newsletter Donează