Jurnal de şantier 2021

Jurnal de şantier 2021

Debutul şantierului a avut loc la începutul lunii aprilie 2021. Se repară și se completează ferestrele conacului cu atelierul de tâmplărie Etrusca srl reprezentată şi a fost semnat contractul cu o firmă specializată în restaurarea faţadelor conacului firma SHK Edificii Casa.

Cu sprijinul finanţării obţinute în cadrul concursului de proiecte la Timbrul Monumentelor Istorice al Institutului Naţional al Patrimoniului din 2020 am realizat şi depus pentru avizare proiectele necesare obținerii autorizației de construire. La începutul lunii iunie 2021 am obţinut Autorizaţia de Construire cu nr 3/03.06.2021. Pentru Conservare Conac Neamțu, sat Olari, comuna Pârșcoveni, jud. Olt și refuncționalizare în centru experimental de studii și educație, LMI 2015-OT-II-m-B-08968.

Refacerea finisajului de fațadă al conacului înaintează. Peste tencuiala de var meșterii au observat un strat subțiere mai dur care a ajutat ca profilele trase să aibă muchiile drepte. Am analizat acest strat cu ajutorul Universității Tehnice de Construcții ca să îi înţelegem mai bine structura şi compoziţia. Vom face şi un test de glet de var la fața locului. Mulţumim Pro Patrimonio Franţa pentru cremoanele trimise în România, acest sistem de închidere al ferestrelor nu l-am mai putut găsi la noi.

Încet, încet conacul prinde o nouă viaţă deja şi se primeneşte pentru noile întâlniri cu copiii din comunitătile din jur, care se vor desfășura în vară.

La mijlocul lunii iunie, alături de partenerii de la UiPath Foundation, am vizitat școlile din jurul Conacului Neamţu și cele două comunităţi din care, în curând, 20 de copii din familii vulnerabile se vor alătura programului educațional Future Acceleration Program. Copii de gimnaziu vor primi sprijin integrat menit să le asigure accesul mai bun la educație și vor participa la activități educaționale desfășurate chiar în curtea Conacului.

Pe parcursul lunii iulie, la conacul Neamțu au continuat lucrările de reparație a fațadelor. După ce a fost aplicat stratul propriu-zis de tencuială, acesta s-a finisat cu un tinci de var cu nisip foarte fin, iar profilele trase s-au finisat cu „ceapac” (un amestec de var cu aracet și apă macerat circa 10 zile). Acest amestec permite realizarea unor muchii precise și rezistente în timp.

S-au fixat, de asemenea, tocurile noi pentru ferestrele conacului pentru a putea monta cercevele noi. Deși s-au conservat majoritatea tocurilor originale, starea lor nu este potrivită pentru a monta cercevele noi, astfel încât s-a optat pentru adăugarea unora noi, către exterior, în continuarea celor existente, care să permită montarea unor noi cervecele ce se vor putea folosi corect.

Mulțumită eforturilor și sprijinului din primăvară, conacul are o fântână nouă, care ne permite acum să facem față secetei care deja s-a instalat în zonă. În ciuda ploilor puternice care au avut loc în țară, în Olari a plouat foarte puțin, iar terenul este foarte uscat. Din păcate multe din semințele plantate în grădina experimentală începută în primăvară nu au germinat (se pare că au fost prea vechi iar terenul nu a fost pregătit din timp), dar am continuat să ne interesăm în sat care sunt soiurile rezistente pe care le folosesc localnicii, pentru ca în toamnă să pregătim mai bine grădina.

Ce poti face tu?

Newsletter Donează