23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Cum a fost la „Concerte pe Siret”

Cum a fost la „Concerte pe Siret”

În perioada 18-21 august 2021 s-a desfășurat prima ediție a proiectului „Concerte pe Siret”, inițiat de Fundația Pro Patrimonio în trei localități de pe malul stâng al Siretului: Mihăileni, Vârfu Câmpului și Călinești.

La 140 de ani de la nașterea compozitorului, în Casa lui George Enescu de la Mihăileni – sâmbure și punct de plecare al acestei inițiative – au avut loc patru concerte.

Pe 18 august, primul concert al seriei a fost susținut de Cvartetul de coarde Outis. Cei patru tineri muzicieni au interpretat un program inedit compus din compoziții ale lui George Enescu și compoziții semnate de membrii cvartetului. 

 Ziua de 19 august a fost celebrată prin  concerte camerale susţinute de pianista Raluca Știrbăț, soprana Simina Ivan și violoncelistul Rudolf Leopold (Austria), precum și prin concertul tinerilor soliști, elevi ai Colegiilor Naționale de Artă „Octav Băncilă” din Iași și „George Enescu” din București, studenți ai Universității de Arte „George Enescu” din Iași și ai Academiei Sibelius din Helsinki.  

Tot pe 19 august s-a lansat și albumul discografic „Integrala creației enesciene pentru violoncel și pian” cu Rudolf Leopold și Raluca Știrbăț, apărut la casa de discuri Paladino music din Viena în august 2021 și înregistrat în salonul de expunere al renumitei fabrici austriece de piane Bösendorfer.

Elementul surpriză al acestei serii de evenimente culturale l-a constituit prezența Fanfarei Shukar (din satul 10 Prăjini) în seara zilei de 20 august, chiar în bătătura casei lui Enescu din Mihăileni.

 În aceeași seară de 20 august, Conacul Moruzi din Vârfu Câmpului a fost gazda unui concert cu un repertoriu cu totul special, extins ca un arc muzical peste timp de la Bach până la muzica atonală a secolului XX. Programul s-a deschis cu Suita pentru violoncel solo nr. 3, în Do major de J.S. Bach, în interpretarea tinerei violonceliste Smaranda Iftime (studentă în anul II la Academia Sibelius din Helsinki) și a continuat cu lucrări de Paul Hindemith, Luciano Berio, Giulio Viozzi în interpretarea duo-ului violonistic Les Violons d’Ingres din Italia – Claudia Cancellotti și Erica Scherl.

Seara de închidere a „Concertelor pe Siret” a avut loc în 21 august la Conacul Miclescu din Călinești cu un program de lieduri și arii în interpretarea sopranei Simina Ivan, a pianistei Raluca Știrbăț și a violoncelistului Rudolf Leopold.

„Ne-am pus întrebarea: de ce există aceste conace cu arhitectură neoclasică de-a lungul Siretului? Probabil pentru că proprietarii erau oameni cultivați și oameni care și-au putut permite să facă lucruri foarte interesante aici. Prin acest proiect, Fundația Pro Patrimonio a inițiat o modalitate inedită de a redescoperi Siretul și a unifica geografia și cultura într-un concept nou, care este internațional acceptat și anume peisajul cultural. Ce inseamnă peisajul cultural? Înseamnă la un loc comunitatea, deci noi, cultura, peisajul natural și patrimoniu” a declarat Șerban Sturdza, președintele Fundației Pro Patrimonio.

În cadrul evenimentului a avut loc proiecția în premieră a filmului documentar „Renașterea Casei Enescu de la Mihăileni”, în regia lui Francisc Mraz, care prezintă etapele procesului de restaurare inițiat de Fundația Pro Patrimonio și introducerea ei în circuitul cultural și educațional cu ajutorul comunităților locale.

Pe parcusul celor patru zile de evenimente au concertat 30 de muzicieni în fața unui public de peste trei sute de persoane.

În aceeași perioadă, colateral proiectului „Concerte pe Siret,  arhitectul peisagist Nicolas Triboi a desfășurat o expediție antropologică si peisageră pe râul Siret dorind ca prin desene, capturi sonore si dialoguri cu oamenii locului să realizeze o radiografie modernă a stării de sănătate a râului.

“Pe acest parcurs m-am minunat. Am descoperit un râu viu, fără pet-uri, curat, care merită redescoperit si protejat, cu apa fără miros deci fără surse de poluare și cu o dinamică fluvială extraordinară. Râul ăsta este în viață.” a declarat Nicolas Triboi la finalul experienței de pe teren.

.

„Concerte pe Siret” este un proiect iniţiat şi conceput de Fundaţia Pro Patrimonio.

Sponsori: Țuca Zbârcea & AsociațiiFundația eMAGElsacoVestra IndustryFormensElectroalfa,  HidroplastoFive Continents Group BotoșaniLacto Solomonescu. Partener media: Jurnal FM

Proiect organizat cu sprijinul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, Societății Internaționale „George Enescu” din Viena, Cărtureşti, programului I-portunus și al Primăriei din comuna Mihăileni.

Foto Ionut Iosub

.

Selecţie de apariții în mass media

Jurnal Fm, Concerte pe Siret 18 august 2021 – interviu Şerban Sturdza 

TVR Iasi, emisiunea “Vară pentru voi”, 9 august 2021, redactor Anca Medeleanu – invitați Şerban Sturdza şi Raluca Ştirbăţ

TVR Iaşi, emisiunea “Vară pentru voi”, 19 august 2021, redactor Andreea Ştiliuc – interviu Raluca Ştirbăţ

Botoșani Exclusiv TV, reportaj Concerte pe Siret, 18 august 2021  

Radio România Muzical, AUDIO. Interviu cu pianista Raluca Știrbăț despre lansarea albumului discografic – George Enescu: integrala lucrărilor pentru violoncel și pian

Adevarul, Concerte pe Siret şi muzica lui Enescu, în conace din Botoşani

Botoşăneanul, ”Concerte pe Siret” – 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

.

Citeşte şi

„Concerte pe Siret”. 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Flyer program

Ce poti face tu?

Newsletter Donează