23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Aplicaţia Salva-Monument. Ghid de utilizare.

Aplicaţia Salva-Monument. Ghid de utilizare.

Anul trecut, Pro Patrimonio, în calitate de partener în proiectul „In-Herit – Centrul Național de Informare și Promovare a Patrimoniului Cultural ”, proiect coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, a dezvoltat aplicația Salva-Monument, un instrument online conceput pentru a oferi un sprijin în demersurile de reabilitare a unui imobil și de conservare a clădirilor-monument sau a celor din ariile protejate.

Vă invităm să accesați platforma www.salvamonument.ro și să ne ajutați să o îmbunătățim prin feedback-ul oferit.

Ne-am propus să vă venim în întâmpinarea prin simularea unor categorii de întrebări posibile.

Ce înseamnă o intervenție de urgență?

Din păcate, în România, multe clădiri-monument se află în stare avansată de degradare. Este stadiul în care dacă nu se intervine urgent, casa nu mai poate fi salvată. Indiferent că ești proprietarul acelei clădiri, chiriaș  sau doar un cetățean preocupat de soarta acelei clădiri, trebuie să știi că este obligația ta să încerci să o salvezi. Află de pe platformă când se impune și ce presupune o intervenție de urgență. Tot aici vei găsi și o listă de arhitecți și ingineri specializați.

Am primit somație de la autoritatea publică și nu știu ce să fac

În calitate de proprietar al unei clădiri clasate drept monument, se poate întâmpla să primești o somație din partea autorităților române pentru a remedia anumite probleme (reparație fațadă, consolidare…). Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că aceste lucruri trebuie autorizate. Află cum, ce documentație tehnică și unde găsești o echipă potrivită de specialiști accesând aplicația www.salvamonument.ro.

Cum pot clasa o clădire?

Pentru a clasa o clădire ca monument istoric este necesară o evaluare valorii culturale a acesteia. Evaluarea se face în baza unui studiu istoric realizat de specialiști și trebuie să evalueze următoarele criterii: a) criteriul vechimii; b) criteriul referitor la valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică; c) criteriul referitor la frecvență (raritate și unicitate); d) criteriul referitor la valoarea memorial-simbolică. Află cine poate iniția o cerere de clasare, ce ar trebui să conțină și unde se înaintează aceasta accesând www.salvamonument.ro

Ce fac dacă vecinii doresc să construiască ceva îmi afectează proprietatea?

(prea înalt, prea mare, nepotrivit în context etc.)?

Situație frecventă în București – lângă clădirea monument-istoric, o construcție nouă, la un alt nivel de înălțime și cu o arhitectură total diferită de cea a clădirii vechi. Ce nu știu mulți proprietari ai acestor clădiri monument, în situația în care vecinii se hotărăsc să construiască un imobil care le poate afecta proprietatea, este că pot lua măsuri chiar dacă există o autorizație de construcție. Accesând platforma www.salvamonument.ro, aflați ce pași legali aveți, ce ar trebui să cuprindă o sesizare și cui ar trebui trimisă dacă vă aflați în această situație.

Cum aflu ce tip de lucrare ar trebui făcută?

Când o clădire-monument prezintă semne de degradare, ideal este să se intervină imediat, pentru a evita punerea în pericol a valorii monumentului, dar și costurile foarte mari ale reparațiilor ulterioare. Indiferent că sunt lucrări de întreținere, reparații sau de urgență, ai nevoie de un specialist care să te ghideze pentru efectuarea corectă a unor lucrări. Află cu cine poți face proiectarea și ce tip de lucrare se impune în cazul imobilului pe care îl deții accesând platforma.

Pentru toate acestea, cum accesezi platforma?

Pasul 1: accesează  www.salvamonument.ro

Pasul 2: Selectează din meniul Date utilizator în ce categorie te regăsești. Vei fi automat mutat în meniul Date clădire și selectează tipul care te interesează

Pasul 3: Alege din bara de sus (dacă navighezi de pe desktop sau din meniul de jos dacă accesezi aplicația de pe telefon) o categorie din cele patru  (Tehnic, Juridic, Financiar,  Diverse) și alege o singură întrebare la care ai nevoie de răspuns

Pasul 4: Dacă răspunsul a fost complet îl poți salva în format pdf sau ne poți trimite un mesaj prin formular cu situația ta dacă aceasta nu s-a regăsit  în întrebările și răspunsurile din aplicație.

 


Salva-Monument este un instrument online dezvoltat în cadrul proiectului „In-Herit – Centrul Național de Informare și Promovare a Patrimoniului Cultural ”, proiect coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, alături de partenerii: Fundația Pro Patrimonio, Asociația Da`DeCe și Norwegian Crafts Institute.

Proiectul este finanțat prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021.

#salvamonument #propatrimonio #sospatrimoniul #community #romanianheritage #patrimoniulaviitor


Citeşte şi: 

Ghidul Salva-Monument. Un proiect în cadrul „In-Herit – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural”.

Lansare Ghidul Salva-Monument, instrument online de informare

Caravana IN-HERIT

Conferința de încheiere a proiectului In-Herit

Trei evenimente pentru categorii diverse de public

Ce poti face tu?

Newsletter Donează