23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Vizite pentru public la Rafinăria Steaua Română din Câmpina

Vizite pentru public la Rafinăria Steaua Română din Câmpina

14-15 mai 2022
 
„Grupul de Inițiativă Rafinăria la prezent a organizat vizite ale Rafinăriei Steaua Română din Câmpina. Grupul este format din iubitori de Câmpina și de patrimoniu care și-a propus protejarea patrimoniului industrial din cadrul Rafinăriei Câmpina și pentru revitalizarea armonioasă a zonei. Peste 3000 de vizitatori au parcurs turele organizate în aceste două zile.
 
Mulți localnici, printre care unii care au și lucrat în acestă rafinărie au (re)văzut locurile abandonate, năpădite de vegetație care așteaptă o nouă viață. Va fi ca în majoritatea cazurilor o „curățire” prin demolare și „dezvoltare” de noi ansambluri (impersonale, banale, ieftine)? Sau va fi o reală dezvoltare economică prin patrimoniu, istorie, economie, memorie?
 
Rafinăria are mai bine de un secol de istorie și a fost motor de dezvoltare economică. Comunitatea s-a format în jurul ei. În aceste vremuri cînd vorbim de sustanibilitate și impact redus asupra mediului, a transforma inteligent un loc – simbol al marii poluări – în prosperitate și dezvoltare economică și culturală este o reală provocare. A demola, a da la fiare vechi și a șterge un secol de istorie nu e departe de ceea de se întâmplă peste graniță și pentru care un popor viteaz luptă cu vitejie (Slava Ukraina!).
 
Sper ca acest loc să fie un exemplu de dezvoltare economică în care memoria, istoria, valorile de patrimoniu, mediu se integrează armonios.
Felicitări Rafinăria la prezent! ” – arhitect Raluca Munteanu, coordonator de programe Fundaţia Pro Patrimonio 
 
Credit foto: Raluca Munteanu
 
 
Citeşte şi:

Scrisoare deschisa – „Rafinăria Steaua Română”

Ce poti face tu?

Newsletter Donează