23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Scrisoare deschisă – „Rafinăria Steaua Română”

Scrisoare deschisă – „Rafinăria Steaua Română”

În urmă cu un an, pe data de 9 decembrie 2021, Direcția Județeană pentru Cultură (D.J.C.) Prahova declanșa – conform atribuțiilor proprii și în baza legislației în domeniu – procedura de clasare în Lista Monumentelor Istorice a obiectivului „Rafinăria Steaua Română” din municipiul Câmpina. Acesta reprezintă un ansamblu de valoare istorică națională, rămas până azi mărturia cea mai palpabilă a rolului important jucat de Societatea „Steaua Română” în dezvoltarea României, în prima jumătate a secolului trecut – în fapt, rafinăria de la Câmpina este cel mai grăitor martor al anilor de glorie a petrolului românesc.

Pentru a impulsiona demersurile oficiale de inventariere şi evaluare a patrimoniului mobil şi imobil din rafinarie a fost trimisă o Scrisoare Deschisă, iniţiată de domnul Mădălin-Cristian Focșa.

Cercetarea făcută duce la concluzia că rafinaria de la Campina este ca un fel de Roşie Montana a Munteniei, fiind unicat cel puţin pe plan european – nicăieri nu se mai păstrează o rafinarie cu componente din fiecare deceniu al secolului XX. Ea poate deveni o emblemă, o carte de vizită a industriei mondiale de prelucrare a petrolului.

44 de fise analitice de inventariere sunt completate benevol şi puse la dispoziţie de Mădălin-Cristian Focșa, în calitate de master în istorie (specializarea patrimoniu cultural) și din postura singurului autor ce a publicat deja un articol științific despre valoarea cultural-istorică a rafinăriei de la Câmpina 1.

Acest demers în vederea cercetării și evaluării rafinăriei este susținut de următorii experți/specialiști atestați MC: arh. Șerban Sturdza (președinte Pro Patrimonio, membru coresp. al Academiei), dr.arh. Ruxandra Nemțeanu, arh. Irina Popescu-Criveanu și dr.arh. Toader Popescu. De asemenea susțin demersul și conf.univ.dr. Florentina Nițu (decanul Facultății de Istorie – Univ. din București), prof.univ.dr.arh. Ana-Maria Zahariade (UAUIM), conf.univ.dr.geogr. Bogdan Suditu (coordonator „Strategia Națională de Protejare a Monumentelor Istorice”), prof.univ.dr. Gheorghe Calcan (UPG Ploiești), dr.cercet.muzeogr. Emilia Iancu (Ploiești), dr.ist. Dorin Stănescu (Ploiești), dr.ist. Andrei-Răzvan Voinea, exp.cons.tehn.muzeogr. Olimpia Andrei (Mz.Naț.Tehnic), Ana Rubeli (președinte As. Culturală „Aici A Stat”), jurnalist Liviu Mihaiu (dir.ed. „Radio Guerilla”), arh. Ștefana Pascu-Nica, ing. Matei Sumbasacu.

Foto: Cea mai veche imagine cunoscuta cu Rafinaria din anul constructiei 1897. Sursa: Petroblog

SCRISOARE

Citeşte şi: 

Vizite pentru public la Rafinăria Steaua Română din Câmpina

1Mădălin-Cristian Focșa: Rafinăria „Steaua Română”, peisaj industrial unicat, în „Anuar – Societatea de Științe Istorice din România, filiala Câmpina”, nr.12 (2021), p.246-265.

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează