23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Reinstalarea boltei şi a acoperişului

Reinstalarea boltei şi a acoperişului

Anul 2015 a însumat o serie de activităţi care au continuat şantierul de la Urşi în acelaşi timp cu promovarea proiectului pentru a sensibiliza opinia publică legat de importanţa acestui monument.

În prima jumătate a anului 2015 bârnele pictate transportate la Universitatea Naţională de Artă au fost restaurate sub coordonarea profesorului Dan Mohanu de către două tinere restauratoare, Ana Chiricuţă şi Laura Hangiu. Pro Patrimonio a putut să le ofere burse pe perioada în care au lucrat.

Pe 1-2 iulie, Casa Mincu din Bucureşti a găzduit o expoziţie cu lucrările de licenţă ale unor studenţi de la Universitatea Naţională de Artă având ca subiect pictarea bolţii Bisericii de Lemn de la Urşi.

Peste vară au fost realizate activităţi de aplicare a substanţelor biocide pe bârnele rămase la Urşi, au fost restaurate diverse fragmente ale frescei de boltă şi s-au realizat diverse reparaţii la piesele de lemn ale boltei de lemn.

Evenimentul important al anului a fost împlinit toamna când bolta şi acoperişul de lemn au fost reasamblate iar apoi părţi ale frescei au fost consolidate pe pereţi. A fost finalizat acoperișul cu şiţa de lemn și a fost demontată partea superioară a structurii temporare. S-a decis să păstrăm partea inferioară a protecţiei pentru a preveni degradarea frescei exterioare înainte ca aceasta să fie consolidată.

Ce poti face tu?

Newsletter Donează