23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
„Povestea satului meu” – Jurnal de ateliere la Conacul Neamţu

„Povestea satului meu” – Jurnal de ateliere la Conacul Neamţu

Pe 30 august 2022 am pornit o nouă serie de ateliere de patrimoniu pentru copii reluând același fir narativ coordonator ca la Mihăileni, judeţul Botoşani. De această dată am descoperit în mod inventiv și creativ satul Olari din judeţul Olt și împrejurimile acestuia împreună cu cei 24 de copii din comunitatea locală.

Indiciile satului

Prima zi a adus cu o mică competiție sportivă centrată în jurul descoperirii unor indicii cu poveștile taberei. Copiii au legat caiete în stil japonez și le-au personalizat cu povești imaginate și desenate din trecutul și prezentul celor patru zone principale de studiu: Conacul Neamțu, Școala din Olari, Primăria din Pârșcoveni și Balta Olari.

Am folosit tehnica linogravurii pentru a personaliza caiete și tricouri.

Panouri de ghidaj

În a doua zi am antrenat atenția și măiestria pentru a creea „urme” importante în sat. Am lucrat la panourile de ghidaj și panourile interactive din cadrul traseului „la picior” prin satele Olari și Pârșcoveni.

Vizitatorii de pretutindeni vor descoperi alături de copii Conacul Neamțu, Primăria din Pârșcoveni asociată tradițiilor locale, Școala din Olari și Balta Olari prin intermediul poveștilor din trecut, prezent și viitor narate și imaginate creativ de către copiii de la atelier.

Panourile sunt aduse la viață cu tehnici de desen, pirogravura, colaj, bricolaj, toate împreună narând interpretări personale ale locurilor în care copiii se joacă în mod constant.

Elemente jucăușe de tehnologie precum coduri QR și dispozitive muzicale, trimit către:

  • Traseul digital
  • Mini-filmele realizate în aceste zile integral de către copii
  • Fundaluri muzicale de pian, ce încearcă să redea ceva din atmosfera după-amiezilor de la poarta Conacului Neamțu când George Zissi, zis și „prințul din Olari” le cânta sătenilor arii clasice la pian.

Panourile principale au fost completate de un traseu în natură în jurul bălții Olari, unde panourile de ghidaj punctează elemente din flora și fauna locală, din trecutul îndepărtat cu zimbrii și castori, până la prezentul păsărilor, peștilor și florilor din jurul apei.

 

 

Educaţie scenografică

Nimeni nu intră pe scenă „neantrenat”, ne-a spus deja prietena noastra actrița Irina Artenii. Am aflat cum se antrenează actorii profesionişti, chiar şi ei prin intermediul jocurilor. Copiii au învăţat reguli simple prin care pot acum să creeze mini-scenete cu intrigi ascunse.

Teatrul de umbre a devenit apoi prima scenă pe care copiii și trainerii-regizori au exersat povestea fiecărui grup într-o formă artistică închegată.

Am profitat de ultima zi de prognoză cu soare pentru ca toată echipa de traineri și copii să meargă pe teren pentru a monta panourile. 

Vremea a oferit un caleidoscop de variaţii, de la 43 de grade la venire am ajuns la 10 grade și burniță pe final de tabără. A trebuit să anulăm integral o zi de tabără, dar cu toate acestea sâmbătă a fost ziua de vârf a aventurilor noastre.

Cu scenariile deja creionate și ideile puse în ordine cele patru echipe regizori (traineri) –actori(copii) au plecat în prima parte a zilei pe teren pentru filmări. Trecutul, prezentul și viitorul au împletit faptele reale cu cele imaginate într-un mod onest, jucăuș și inventiv, surprinzând spiritul liber și neconvențional al locului.

După-amiaza copiii s-au pregătit pentru marile concursuri sportive și cele culinare cu premii. Presiunea podiumului nu a intimidat participanții, ci chiar a întreținut o atmosferă antrenant-sportivă iar la final pizza și filme la final de tabără, așa cum ne este tradiția!

Prieteni şi voluntari

Lista de mulțumiri pentru Caravana de Patrimoniu de la Conacul Neamţu din Olari, de anul acesta, trebuie neapărat să menționeze personaje cheie, precum:

♥ Doamna Mariana Stancu – administratora conacului – pentru ajutor permanent în toate nevoile organizatorice şi logistice,

♥ Doamne Chera Liliana -profesoara la şcoala din Olari – prin intermediul căreia an de an adunăm copiii și alături de care organizăm toate evenimentele educaționale,

♥ Ana Maria Apostoiu și Răzvan Bogză, traineri nelipsiți vara aceasta în Caravană și oameni de bază în toate activitățile,

♥ Roxana Mihai, Ionuț Eftimie și Mihaela Lungu, traineri aflați deja în a II-a ediție consecutivă la Olari, a căror dedicație în lucrul cu copiii este cu adevărat specială,

♥ Alex Iacob, ajutorul nostru de la Craiova la Olari pe bicicletă, pentru care nu există suficiente cuvinte de mulțumire pentru implicare activă,

♥ UiPath Foundation, nu în ultimul rând, pentru atenţia şi grija cu care se implică în comunităţile vulnerabile,

♥ lui Marcu, cel mai tânăr voluntar al atelierelor noastre şi mamei lui, Andreea Machidon, sufletul şi organizatorul programelor de educaţie pentru patrimoniu.

Și cu această tabără, Caravana de Patrimoniu pune momentan pauză taberelor de vară și începe deja planurile de ateliere complementare și lista de idei pentru vara următoare.

Comunitățile din Mihăileni și Olari au de-acum un traseu oficial de plimbare la pas, cu panouri de ghidaj și panouri interactive alături de filme artistice de prezentare creativă a locurilor și obiceiurilor definitorii ale fiecărei comunități în parte.

În spatele cortinei, cu bune şi cu rele

Satul deja ne știe,sunt peste şapte ani de când venim în Caravana de Patrimoniu, oamenii ne-au pus întrebări, au aflat despre concursul culinar, au citit panourile şi ne-au oferit fructe și diverse sfaturi. Ceva se întâmplă în satul lor şi sunt interesaţi!

Aflăm de la mamele copiilor că după programul de ateliere copiii adorm instantaneu și se mai trezesc abia a doua zi de dimineață. Copiii se roagă seara să nu plouă să nu cumva să ratăm vreo zi de joacă la conac. Odată intrați în modul de bricolaj, greu mai pot fi scoși, până și programul de joacă liberă și relaxare și-l ocupă cu pistoale de lipit, mottosaw și pirogravura pentru extra proiecte care mai de care mai creative. Dacă unii lipsesc din diverse motive, sunt nerăbdători să recupereze astfel că alţi copii devin traineri ad-hoc.

La încheierea fiecărei sesiuni de ateliere de patrimoniu pentru copii le solicităm impresiile şi dorinţele pentru următoarele activităţi. Am ales  mesajul unuia dintre ei – sinteza acestei veri – ce ne arată cât de mare nevoie este de implicare continuă, susţinută şi adaptată în educaţia acestor copii din mediul rural. 

Energia și entuziasmul acestor copii ne încântă fără margini și ne mobilizează în același timp să încercăm an de an să le oferim experiențe relevante și amuzante în termenii înțelegerii lor, care chiar să le provoace întrebări și curiozități cât mai diverse.

Caravana de Patrimoniu este un proiect al Fundaţiei Pro Patrimonio desfăşurat în parteneriat cu UiPath Foundation.


Citeşte şi:

Povestea satului meu. Caravana de Patrimoniu la Conacul Neamţu din Olari 2022

Atelier de educaţie pentru patrimoniu la Conacul Neamţu 2021

Jurnal de şantier Conacul Neamţu 2022

„Povestea oraşului meu” – Jurnal de ateliere la Casa Enescu 2022

Ce poti face tu?

Newsletter Donează