23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Pardoseala şi Casa Restauratorilor

Pardoseala şi Casa Restauratorilor

Principalele activităţi desfăşurate în 2016 sunt legate de conservarea picturii pereţilor, în principal a celor exteriori. Ramele ferestrelor au fost reparate într-un atelier din satul Băile Olănești (la 50 km de Urşi). Piesele de fier au fost înlocuite unele noui realizate la Ţibănești la școala de meșteșugari pentru fierărie dar ferestrele nu sunt încă înlocuite la biserică, deoarece părțile de fier au fost întârziate.

A fost aşezat un strat de piatră de 15 cm sub pardoseală pentru a preveni creșterea umidității în lemn şi a fost înlocuită complet pardoseala scândura din stejar cu deoarece din forma cea veche nu a mai rămas piese de lemn Comunitatea locală a donat o treime din cherestea.

Deoarece biserica nu are curent electric am fost realizată o instalaţie electrică sub podea şi a fost pus un paratrăznet.

Mobilierul este dus pentru a fi reparat și adăugat cu piesele lipsă în atelierul de lemn din Băile Olănești. Aceste lucrări au fost lăsate pentru sezonul rece, când la fața locului nu se mai poate face nici o lucrare.

Chiar dacă planul era să se pornească lucrările la clopotniţă acest lucru nu a fost posibil deoarece la ea trebuia refolosita lemnului de la schelă. Schela era încă în utilizare pentru conservarea picturii în interior. O parte din lemnul din structura temporară care proteja biserica a fost folosit la biserica Sirineasa (10 km sud de Urşi) pentru o intervenție de urgență.

În lunile mai şi iunie, s-a lucrat amenajarea unei case pentru ca voluntarii și restauratorul să locuiască în sat. Casa este o casă tradiţională a satului iar proprietarul ne-a permis să o folosim pentru următorii 2-3 ani ca o casă de oaspeți pentru oamenii cum lucrează la biserică. Lucrările constau în curățarea și construirea unei băi adecvate. Toate lucrările au fost realizate doar cu ajutorul comunității, iar materialele au fost donate de la o companie specializată în obiecte sanitare (Delta Studio).

Ce poti face tu?

Newsletter Donează