23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Palatul Știrbei

Palatul Știrbei

 În luna iunie 2020 Primăria Municipiului București a pus în dezbatere publică pentru faza de intenție de elaborare Planul urbanistic zonal „Construire complex multifuncțional Palatul Știrbei, Calea Victoriei nr. 107”. Proiectul a stârnit reacții din partea societății civile datorită multor probleme care afectează grav calitatea mediului construit, zona protejată și clădirea de patrimoniu.

Observaţii

Principalele observații pe care Fundația Pro Patrimonio le-a formulat sunt: noua propunere afectează grav imaginea simbolică a Palatului Știrbei, PUZ-ul elimină grădinile istorice din fața și din spatele palatului. S-a cerut corectarea propunerii astfel încît să se țină cont de următoarele:

    1. Menținerea Palatului Știrbei ca piesă dominantă a ansamblului și protejarea imaginii lui printr-o dispunere adecvată a noii construcții;
    2. Păstrarea grădinii de fațadă dinspre Calea Victoriei și a împrejmuirii ei istorice;
    3. Refacerea grădinii din spatele palatului, o grădină naturală, nu simulată sub un acoperiș de sticlă.

Din păcate proiectantul a răspuns acestor observații confirmând intenția de a nu lua în considerare nici una din observații. Ca dovadă pe 8 septembrie a fost lansat anunțul de consultare pentru partea de elaborare și avizare a proiectului.

Recomandăm

Articolul publicat de domnul arhitect Dan Marin ”Grădina Palatului Știrbei sau restaurarea ca mistificare a istoriei” pe site-ul Contributors la data de 21.08.2020.

Credit foto: Wikimedia Commons

Ce poti face tu?

Newsletter Donează