23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Kitul de Patrimoniu 2023

Kitul de Patrimoniu 2023

Începând cu acest an, pachetele de patrimoniu pe care le propunem se concentrează pe ideea descoperirii unor case istorice semnificative din România care oferă exemple bune de conservare sau restaurare și maniere creative care activează și redeschid clădirile pentru oameni.

70 de pachete cu materiale de bricolaj, informații ludice și obiecte practice care spun într-un mod interactiv povestea Vilei Golescu din Câmpulung Muscel, vor fi livrate la începutul acestei veri în comunitățile de copii din Olari și Botoșani.

Începând cu acest kit, meșteșugurile și tehnologia vor fixa împreună o viitoare hartă a României „ornată” cu machete de hârtie ale caselor care luminează. Casele luminoase oferă indicații despre cum să ajungi la ele din fiecare comunitate și completează curiozitatea copiilor cu materiale auxiliare încorporate cu detalii și povești din casă: istorie și arhitectură, natură, design sau gastronomie.

Așa că copiii vor bricola, vor desena, vor completa probe, vor planta și chiar vor găti din materialele puse la dispoziţie în acest kit de patrimoniu.

Am ales Vila Golescu ca exemplu de bună practică în ceea ce privește restaurarea, îngrijirea și activarea unei case de patrimoniu prin varii proiecte culturale, educaționale și de design. Acestea aduc un astfel de obiect mai aproape de publicul larg dar mai ales integrează comunitatea din imediata apropiere într-un circuit de activități și povești capabile să explice subiectul patrimoniului pe înțelesul tuturor, susținând ideea că acesta este o responsabilitate și un element formator al identității sociale.

Mulțumim UiPath Foundation pentru libertatea creativă de a propune ceea ce credem că este semnificativ în ceea ce privește educația patrimonială, dar mai ales pentru întregul parteneriat de educaţie pe care îl derulăm în comun de aproape patru ani în Botoşani şi trei în Olt.

Din cei 11 ani în care Pro Patrimonio a livrat constant ateliere de Educaţie pentru Patrimoniu au reieşit o serie de materiale ce pot fi descărcate din biblioteca de resurse utile. Câteva exemple Manual de Educație pentru Patrimoniu, Manual de Educaţie Muzicală, Caietul Casei Enescu. Ghid interactiv de explorare, Harta Meşteşugurilor.Sugestii pentru explorarea peisajului cultural din jurul Mihăileniului, Ansamblul Golescu. Observator de Peisaj Cultural în Câmpulung Muscel etc

Citeşte şi: Ateliere de lucru la Kiturile pentru Patrimoniu 2023

Ce poti face tu?

Newsletter Donează