23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Ghid pentru patrimoniu

Ghid pentru patrimoniu

INTRO

Proiectele de educație pentru patrimoniu și-au concentrat încă de la început atenția pe consolidarea unei relații de durată între comunitate și elementele culturale de valoare din imediata apropiere prin serii mai mult sau mai puțin structurate de ateliere și evenimente dedicate publicului tânăr.

În ultimii 3 ani, comunitățile de copii din jurul Conacului Neamțu, din Olari, a Conacului Perticari-Davila, din Izvoru și a Vilei Golescu, din Câmpulung-Muscel au beneficiat de activități constante ce au investigat patrimoniul material și imaterial local prin jocuri, machete, ateliere practice, meșteșuguri, expoziții sau proiecții cinematografice în comunitate.

Prin proiectul „EDUCAȚIE PENTRU PATRIMONIU” am reușit anul acesta să structurăm, să transformăm și să îmbogățim  întâlnirile și atelierele de până acum într-un program de patrimoniu asumat. Acesta a însumat, în fiecare din cele 3 comunități, 4 ateliere practice în rolul specialiștilor din domeniu: urbanist, arhitect, peisagist, artist sau meșter și o întâlnire de final, dedicată întregii comunități, cu ateliere de animație și cinematografie adaptate poveștilor locale, aventuri constructive, concursuri culinare, seri de film și chiar campare la conac.

LA CE FOLOSEȘTE?

Ghidul „Educație pentru Patrimoniu” adună toată această experiența și completează chiar activitățile cu provocări noi. Acesta este o propunere structurată de introducere a copiilor în lumea patrimoniului și de explorare mai amănunțită a valorilor culturale construite, naturale și a meșteșugurilor din zona în care cursurile se desfășoară. Este un demers prin care se dorește conecatarea comunității la resursele locale și activarea practică și creativă a spațiului în care aceasta trăiește.

CUI FOLOSEȘTE?

Ghidul este destinat cadrelor didactice, ONG-urilor, grupurilor sau oamenilor cu inițiativă ce doresc să implementeze un program educațional despre patrimoniu ce se raportează prin exerciții dedicate direct la reperele culturale locale. Conținutul ghidului este adresat copiilor cu intervalul de vârstă cuprins între 6 și 14 ani, activitățile putând fi adaptate în funcție de nivelul colectivului.

CUM SE FOLOSEȘTE?

Activitățile și programele propuse invită copiii să exploreze universul înconjurător prin jocul rolurilor diverșilor specialiști și integrarea diferitelor idei în proiecte scara 1:1 în comunitate. Acestea pot fi integrate pe întrega perioadă a anului școlar, pot forma subiectul săptămânii de Școala Altfel, pot fi gândite ca activități de vacanță sau integrate în mod liber oricărui program dorit.

DE CE ESTE NECESAR?

Segmentul de Educație pentru Patrimoniu adresat tinerilor a apărut ca o consecință directă a nevoii implicării comunității în proiectele de restaurare și activare a patrimoniului construit derulate de către fundație în diverse locuri din țară.

Sperăm ca acest ghid să răspundă cât mai bine nevoilor și curiozităților copiilor și să ofere un ajutor real în cât mai multe dintre comunitățile unde se dorește o dezvoltare în relație directă cu valorile culturale locale.

„Educație de Patrimoniu” este o publicație deschisă, disponibilă online, o formă incipientă a unui posibil viitor curs implementabil ca opțional in curricula școlară, ce așteaptă propuneri și sugestii de îmbunătățire din partea utilizatorilor.

Ghidul poate fi descărcat direct din Biblioteca Online a Fundaţiei Pro Patrimonio http://bit.ly/GhidEducatiePentruPatrimoniu

Ce poti face tu?

Newsletter Donează