23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Siturile industriale ale fabricilor Aversa si IMGB

Siturile industriale ale fabricilor Aversa si IMGB

Update: Cu toate că de la începutul anului am făcut demersuri pentru analizarea sitului fabricii Aversa şi am participat, prin reprezentanţii noştri, la discuţiile directe cu primarul Radu Mihaiu de la Primăria Sector 2, totuşi decizia de demolare a Fabricii Aversa a fost pusă în practică deja în luna iulie 2022.

Într-un articol publicat de HotNews Raluca Munteanu, arhitect și coordonator de proiecte al Fundaţiei Pro Patrimonio, este de părere că demolarea halei este o greșeală argumentând în cadrul acestui articol.
 
A început demolarea fostei fabrici Aversa de la Obor / Proprietarii doresc să construiască în loc un cartier de turnuri – Catiuşa Ivanov, HotNews.Ro
 

Pe 20 ianuarie 2022, Pro Patrimonio a trimis o cerere 20220129_solicitare evaluare culturala aversa si IMGB către Institutul Naţional al Patrimoniului să analizeze siturile fabricilor Aversa si IMGB unde proprietarii solicită dărâmarea integrală a patrimoniului industrial existent. Solicitam astfel un punct de vedere cu privire la potențiala valoare culturală a clădirilor fostelor fabrici Aversa, str. Ziduri Moși nr. 25 și IMGB, aflată pe șos Berceni și Bd. Metalurgiei, București și modul în care aceasta poate fi evaluată. Proiectele curente de dezvoltare imobiliară, la fază de elaborare, propun eliberarea integrală a terenurilor.

Bucureștiul a pierdut enorm de mult patrimoniu industrial, atât prin lipsa de viziune și interes a administrației publice, cât și prin lipsa de viziune și interes a investitorilor. Conversiile siturilor industriale în majoritatea orașelor europene au generat profit atât pentru oraș, cât și pentru proprietari. Considerăm că ambele situri prezintă încă clădiri valoroase care ar putea fi protejate și revalorificate.

Pe 10 februarie 2022, Institutul Naţional al Patrimoniului răspunde acestei cereri de analiză prin scrisoarea 361-09.02.2022 – Raspuns ref Platformele industriale Aversa si IMGB din Bucuresti.

Mulțumim INP pentru punctul de vedere legat de importanța siturilor industriale din București, supuse tot mai mult presiunii pseudo-dezvoltărilor imobiliare. Reținem din acesta că este vital ca adminstrațiile sectoarelor și a municipiului București să înțeleagă că demolările fără discernământ nu înseamnă dezvoltare, că este nevoie de o evaluare corespunzătoare a valorilor culturale, sociale, simbolice ale acestor situri industriale – dar nu numai – înainte de a aproba tabula rasa.

Platforma industrială Aversa este o zonă cu istorie care datează din 1882 și care face parte deja din peisajul urban și conștiința publică a orașului. Reconversia sitului, rămas fără activitate în urma încetării activității, ar trebui să țină cont de acest lucru și să propună funcțiuni și spații în concordanță cu valorile culturale, sociale și simbolice ale locului.

Platforma industrială IMGB este parte importantă a istoriei recente a României și a Bucureștiului, cu o amprentă puternică asupra dezvoltării zonei sudice a orașului ce nu poate fi ignorată și ștearsă complet.

Menționăm că demolările au efecte nocive pentru mediu (praf, moloz, materiale nereciclabile, amprentă mare de carbon…) de care trebuie tot mai mult să ținem cont, pentru a putea beneficia de un oraș sustenabil și un mediu de calitate.

Ce poti face tu?

Newsletter Donează