23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Serial 15 – Cercetare practică pe tencuieli interbelice

Serial 15 – Cercetare practică pe tencuieli interbelice

Studiind tipurile de tencuieli și texturi – incredibil de diverse ca formă, materialitate și prelucrare – am observat și tipurile de degradări care se întâlnesc. Multă lume ne întreabă cum se repară. De aceea echipa Pro Patrimonio continuă să studieze practic modalități de intervenție pentru diferite situații. În prezent avem în studiu reparații la un soclu de gard din similipiatră buceardată, care era desprinsă și fisurată, și curățirea desenelor graffiti de pe diferite tipuri de tencuieli.

Problemele întâlnite la gard sunt mult mai complexe decât estimarea inițială: umiditate foarte ridicată în structura de cărămidă, straturi suport de calitate slabă, desprinderi pe arii mult mai extinse decît analiza inițială. Deocamdată se lucrează la reparația structurii și îndreptarea zidului (era înclinat pericolos spre stradă).

În privința curățării desenelor graffiti de pe fațadă am avut discuții tehnice și câteva probe practice cu firma Clean Teach Expert, care folosește soluții gel pentru dizolvarea pigmenților din vopselurile graffiti pe care le spală apoi cu jet de apă fierbinte. Desenele vechi se dizolvă mai greu și au nevoie de a fi frecate cu o perie moale, care însă poate eroda din tencuielile cu suprafață slabă. Este important ca după curățare, fațada să fie tratată cu o soluție de protecție care să împiedice viitoarele vopsele spray să intre în profunzime, în lispa unei politici funcționale și coerente a primăriei de a descuraja acest tip de vandalizare a orașului.

Cercetarea practică continuă.

Serial 16

Ce poti face tu?

Newsletter Donează