23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Réinventer les villes. Pledoarii pentru Viitorul Bucureștiului

Réinventer les villes. Pledoarii pentru Viitorul Bucureștiului

07.04.2022

Discuţia de la Institutul Francez din România organizată de ARCEN din cadrul proiectul „Réinventer les villes. Pledoarii pentru Viitorul Bucureștiului” ne-a adus aminte de cât de mare actualitate rămâne studiul de caz făcut de Pro Patrimonio pentru Bulevardul Magheru în 2016.

Îl numim „paradoxul Magheru” întrucât are parte de toate problemele actuale ale Bucureștiului și, în același timp, este punctul de referință pentru memoria, cultura și identitatea capitalei.

În 2016, Bucureștiul a fost inclus de prestigioasa organizație independentă World Monuments Fund pe lista locurilor aflate în pericol de distrugere.

Capitala României deţine un patrimoniu cultural cu valoare arhitecturală recunoscută internaţional. Nominalizarea este un semnal de alarmă pentru noi toți, cetățeni și administrație.

Şerban Sturdza, prezent la discuţia de la Institutul Francez, a punctat problemele Bucureştiului – situaţii pe care le-a raportat constant, profesionist, de-a lungul anilor – soluţii şi dorinţă de colaborare.

  • Raportul pentru Bucureşti 2016 și 2018 şi scrisorile trimise către Primarul Gabriela Firea – în perioada mandatului său de preşedinte al Ordinului Arhitecţilor Bucureşti;
  • problemele legate de patrimoniu şi în special înscrierea la Watch Day 2017 a Bucureştiului – cu studiul de caz Bulevardul Magheru;
  • propunerile pentru zone de patrimoniu protejate;
  • fragmentarea administraţiei locale – administrarea centrală şi administraţiile de sectoare care lucrează aproape independent (ca orașe diferite) și nu acoperă judicios şi eficient problemele Bucureştiului, în special a zonei centrale;
  • realizarea unei viziuni centralizate și asumate de adminstrația publică în interes public deoarece „urbanismul nu se poate face cu SRL-uri” și pe parcele;
  • nu în ultimul rând a reiterat oferta deschisă de a oferi alternative pentru o viaţa urbană mai bună către primarul actual al Bucureştiului, domnul Nicușor Dan, dacă acesta va fi dispus să asculte.

Vă invităm să revedeţi acest film realizat de Fundaţia Pro Patrimonio cu ocazia Watch Day 2017

Ne exprimăm totodată deschiderea de a sprijini iniţiativa ARCEN aceea de a construi o platformă de soluții pentru reinventarea Bucureștiului pe parcursul următorului an.

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează