23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Proiect – Roșia Montană

Proiect – Roșia Montană

Roșia Montană – peisaj cultural, patrimoniu, mediu și exploatare minieră

Fundația Pro Patrimonio a sprijinit în mod activ eforturile de recunoaștere a valorii universale, unice și excepționale a sitului istoric Roșia Montană (jud. Alba), susținând, printre alte acțiuni, finanțarea raportului de arheologie realizat în 2010 de experți britanici, profesori arheologi la universităţile Oxford şi Leicester.

Fundația Pro Patrimonio a susținut consecvent includerea zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO și a propus în 2013 organizației Europa Nostra includerea în programul 7 most endangered cultural heritage sites in Europe.

„Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017 la UNESCO dosarul Peisajul Cultural Minier Roșia Montană. Depunerea dosarului pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial a fost făcută cu asumarea Ministrului Culturii Corina Șuteu, după informarea și consultarea Prim-Ministrului Dacian Cioloș și cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe. Protecția patrimoniului național este una dintre responsabilitățile principale ale Ministerului Culturii și intră în prerogativele sale fundamentale. Depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO finalizează un proces început încă din 2011 (când Comisia Națională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO) și continuat în mandatul Guvernului condus de Dacian Cioloș, prin adăugarea Roșiei Montane pe Lista Indicativă a României la UNESCO în februarie 2016.”
(extras, Ministerul Culturii, 4 ianuarie 2017, https://rosiamontana.world/

Date actualizate despre derularea procedurii de includere a Peisajului cultural minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, etapele și evoluția acesteia pot fi consultate la https://rosiamontana.world/, website implementat de Institutul Național al Patrimoniului din România.

Fundația Pro Patrimonio vă prezintă pe scurt câteva date despre acest subiect (1999-2013):

  1. Despre ce e vorba

O companie privată (Roșia Montana Gold Corporation, prescurtat RMGC) a concesionat dreptul de exploatare de la statul român și propune un proiect de exploatare în carieră deschisă. Proiectul a fost propus în 1999, și nu a reușit să obțină până în prezent acordurile și avizele legale necesare pentru începerea activității. De ce? Deoarece proiectul nu respectă legislația românească, pentru că reprezintă un mare pericol pentru mediu și pentru că mare parte din exploatare ar urma să aibă loc pe terenuri proprietate privată. Istoricul acestui proiect și a avizelor anulate în justiție http://rosiamontana.org/node/291

  1. De ce nu s-a auzit mai nimic despre Roșia Montana în acești ani

Tăcerea presei a fost cumpărată de către compania privată, precum și acceptarea proiectului de către politicieni. http://stirile.rol.ro/rosia-montana-cati-bani-a-primit-presa-de-la-rmgc-in-ultimii-ani-889925.html

ce televiziuni fac reclama proiectului minier

http://www.paginademedia.ro/2013/09/ce-televiziuni-au-avut-publicitate-de-la-rosia-montana-niciun-post-nu-a-fost-ocolit/

Mai jos câteva comentarii și observații despre relatările din presă

http://uzp.org.ro/proiectul-rosia-montana-submineaza-credibilitatea-presei/

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/alerta-revendicarile-protestatarilor-depuse-la-guvern-trei-ministri-demisi-respingerea-legii-speciale-comisie-de-ancheta-parlamentara-interzicerea-cianurii-si-includerea-rosiei-montana-in-unesco-97426.html

Presa străina relatează http://totb.ro/protestele-pentru-rosia-in-presa-straina/

Ce a făcut societatea civilă în acești ani

Alburnus Maior este asociația localnicilor și proprietarilor din Roșia Montană înființată în septembrie 2002 pentru desfășurarea, de o manieră organizată, a demersurilor de stopare a proiectului minier propus de RMGC. Alburnus Maior, prin activitatea sa continuă, coordonează ceea ce este astăzi cea mai mare campanie socială și de mediu din România. În sprijinul acesteia s-au solidarizat numeroase organizații, instituții, artiști, jurnaliști, precum și membrii ai societății civile de toate vârstele și din toate straturile sociale din România și de peste hotare.

http://rosiamontana.org/

În afară de campanii de informare, monitorizare a autorităților, proteste și acțiuni în justiție se organizează anual festivaul Fân Fest pentru promovarea valorilor zonei http://www.fanfest.ro/

Început ca un festival de protest în 2004, FânFest a devenit un spațiul cultural aparte, în sprijinul justiţiei de mediu şi sociale și pentru dezvoltarea sustenabilă a Roșiei Montană – devenită emblema mișcărilor sociale și de mediu din România ultimului deceniu.

Adoptă o Casă la Roşia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate. Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii.

http://www.adoptaocasa.ro/

http://www.e-zeppelin.ro/Ctrl-S-Rosia-Montana-Arhitectura-prin-voluntariat

În 2013, Roșia Montana a fost inclusă în programul „7 most endangered” al Europa Nostra. Dosarul care a fundamentat propunerea comună a organizaţiilor semnatare, asumat de Europa Nostra şi băncile partenere prin includerea în lista celor 7 monumente, cuprinde un plan de acţiune structurat pe 10 direcţii distincte cărora le corespund proiecte concrete. Planul urmăreşte să contribuie eficient la păstrarea patrimoniului cultural al sitului prin cercetare şi documentare, prin conservare directă şi punere în valoare. Acţiunile prevăzute, alături de implicarea comunităţii locale, vor genera un impact amplu atât în mediul profesional cât şi în rândul publicului, la nivel local, naţional şi internaţional. Planul va contribui la menţinerea şi creşterea veniturilor comunităţii, protejând în acelaşi timp biodiversitatea şi valoarea habitatelor recunoscute internaţional care au susţinut comunitatea tradiţională.

http://www.simpara.ro/rosia-montana-o-preocupare-europeana-553.html

http://www.europanostra.org/7-most-endangered/

De ce au început protestele de stradă la 1 septembrie 2013

Pe 27 august 2013 guvernul a aprobat în sedința de guvern proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România.

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează