23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Jurnalul Atelierului de Peisaj și Sunet

Jurnalul Atelierului de Peisaj și Sunet

Activităţile la Casa George Enescu din Mihăileni continuă!

27.08.2021 – Ziua 5

Dăm drumul la sunet, bricolăm propriile instrumente!

Andreea și Sorin sunt pentru următoarele 2 zile gazdele muzicale pentru explorarea sunetului la Mihăileni. Atelierele de astăzi au interogat originea sunetelor, traseul instrumentelor și relațiile atât dintre sunet și corporalitate, cât și cele interumane.

12 tipuri diferite de instrumente au fost trase la sorți și construite, folosind în proporție majoritară lemnul ca element constructiv.

Orchestra de voci și instrumente s-a acordat astfel pentru întâlnirea comună a grupelor de duminică.

Mulțumim toamnei de la Mihăileni pentru înțelegere și amânarea ploilor până după finalizarea programelor creative și de joacă.

26.08.2021 – Ziua 4

Dimineața ne trezește cu un frig ce amintește mai degrabă de începutul iernii decât de sfârșitul verii, iar ploile insistă. Cu toate acestea nimeni nu chiulește de la atelierele de peisaj.

Copiii participă practic și creativ la realizarea ghivecelor cu plante aromatice, iar imprimeurile botanice întrec cu mult așteptările trainerilor.

Vremea ne permite o porţie de joacă în poiană și antrenament pentru campionatele de duminică.

25.08.2021 – Ziua 3

Schimbam seriile ca să dăm cât mai multor copii posibilitatea să ia parte la atelierele nostre. Reluăm activităţile din primele două zile alături de alţi 20 de copii.

Chiar dacă toamna pare să se fi instalat cu drepturi depline la Mihăileni, cu frig și ploi, atelierele merg mai departe în aer liber la cort, cu mai multe haine de protecție și ceai cald pe traseu.

Joaca de după orele de bricolaj este remediul cel mai de succes pentru încălzire, iar poiana de peste drum cea mai bună gazdă pentru astfel de activități.

24.08.2021 – Ziua 2

Ghivece, printuri și furtună.

În această zi ne-am propus să plecăm acasă cu o parte din grădina Casei Enescu și câteva din culorile ei.

Copiii și-au construit propriile ghivece de lemn, echipate cu folie impermeabilă, pământ-nisip-perlit și 4 pui de plante: rozmarin, lavandă, mentă și salvie. Au realizat fiecare câte o față pictată dedicată experimentelor de desen, figura lui George Enescu, ca prieten al plantelor.

Au imprimat sacoșe și săculeți cu petale și frunze locale, folosind tehnici de fierbere și bătut cu ciocanul. Apoi au experimentat câteva arome mai exotice precum turmericul și cafeaua şi au pigmentat o altă serie de săculeți.

Antrenamentul sportiv și de joacă a fost însă întrerupt de o furtună de poveste, care ne reamintit ca toamna în Mihăileni vine mult mai repede decât în București.

23.08.2021 – Ziua 1

După toate activităţile de pregătire peisagistică a curţii Casei George Enescu din Mihăileni şi apoi de găzduire a evenimentelor din cadrul  Concertelor pe Siret, a venit rândul copiilor să fie prezenţi printr-o săptămână dedicată lor. Ieri cinci traineri au lucrat cu o echipă de 23 copii din comunitatea locală.

În primul atelier aceştia au pregătit o construcţie de presă de plante. Presa a presupus construcția din lemn propriu-zisă, pregătirea modulelor interioare de carton și hârtie pentru poziționarea plantelor și un concurs de creativitate în ornarea coperților de lemn ale presei prin pirogravură și plante lipite.

La cel de al doilea atelier, copiii au învăţat să realizeze un caiet-herbar străbătând toate etapele sale de pregătire a:

  • Hârtiei manuale colorată în masă și ornată cu frunze și flori
  • Hârtiei pigmentate cu plante
  • Fișelor de herbar
  • Desenelor botanice

După masa de prânz poiana de vis-a-vis i-a găzduit pentru antrenamente sportive la bedminton, volei si tras cu arcul dar şi o binemeritată odihnă la umbră.

.

„Școala de peisaj, artă și sunet” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

UiPath Foundation este partener al Fundaţiei Pro patrimonio în programul „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii” care se derulează de la începutul anului 2020 la Casa lui George Enescu din Mihăileni.

Parteneri ai proiectului: Botoşăneanul, Radio România Muzical, Revista Zeppelin, National Geographic,  AsoP, Filiala Teritoriala Vest, Societatea Internaţională George Enescu din Viena, Fundația Remember Enescu.


Citeşte şi: 

Școala de peisaj, artă și sunet la Casa George Enescu de la Mihăileni

Jurnal de şantier. Atelier de Peisaj şi Artă

Call de participanţi: Şcoala de Peisaj şi Artă

 

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează