23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Cerere de clasare de urgenţă descoperiri arheologice Sat Sutoru, Sălaj

Cerere de clasare de urgenţă descoperiri arheologice Sat Sutoru, Sălaj

Pro Patrimonio a făcut o solicitare către entităţile de profil pentru  declanşare procedura de clasare de urgenţă în categoria monument a descoperirilor arheologice din satul Sutoru, com. Zimbor, judeţul Sălaj – punct Gura Căpușului.

În cadrul cercetărilor arheologice efectuate pentru Proiectul de Autostradă Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, Subsecțiunea 3B1 – Mihăiești – Zimbor în monumentul istoric Castru și Vicus militar au fost descoperite vestigii arheologice aparținând vicus-ului militaris, castrului Optatiana, de epoca bronzului și din perioada medievală timpurie (sec. VII-VIII).

Între descoperirile de epocă romană se numără și porțiuni din două artere: ale drumului imperial Napoca – Porolissum și un drum roman care conecta castrul Optatiana cu cel de la Bologa, precum și construcții adiacente.

Drumul imperial este bine conservat, atât pavimentul cât și șanțurile de drenaj poziționate de-o parte  și de alta a lui. În zona viitoarei organizării de șantier aferentă autostrăzii acesta se intersecta cu un alt drum roman. O astfel de intersecție de drumuri romane nu a mai fost descoperită în Dacia, valoarea sa științifică fiind extraordinară. Segmentul de drum imperial și așezarea romană de aici apar menționate în sursele literare antice, respectiv în Tabula Peutingeriana. Menționăm că fortul de la Sutoru este înscris la nr. crt. 118 în lista obiectivelor din județul Sălaj care fac parte din Frontiera Imperiului Roman din Dacia aflată pe Lista Indicativă a României pentru UNESCO. Astfel, această intersecție a drumurilor avea o importanță deosebită în sistemul de apărare roman aflat în curs de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial.

O evaluare la o analiză minimală a acestor descoperiri le pune în poziția de putea fi clasate în grupa A, individual, în categoria m-monument, putând fi evaluate ca „excepțional” la criteriile „raritate şi unicitate” și „valoarea memorial-simbolică” și „valoarea arhitecturală, artistică şi urbanistică”.

Cerere clasare sit arheologic Sutoru

Ce poti face tu?

Newsletter Donează