23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Revenim. Solicităm organizare concurs pentru ocuparea funcției publice de manager al INP

Revenim. Solicităm organizare concurs pentru ocuparea funcției publice de manager al INP

La o lună distanţă de la depunerea scrisorii de susținere pentru domnul Ștefan Bâlici, fost director al Institutul Național al Patrimoniului, facem o revenire către Ministerul Culturii printr-o scrisoare nouă.  Solicităm, prin aceasta,  organizarea unui concurs pentru ocuparea funcției publice de manager al INP.

Reamintim că pe 21 februarie 2022 fundaţiile Mihai Eminescu Trust şi Pro Patrimonio au acţionat împreună pentru acest scop comun: solicitarea ca Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, să revoce decizia de a-l înlocui pe Ștefan Bâlici la conducerea INP şi ca raportul de activitate al domnului Bâlici să fie reevaluat de o comisie independentă de profesioniști în domeniul conservării patrimoniului. Toate acestea au fost rezultatul unei mişcări puternice a societăţii civile şi a numeroşilor specialiști atestați, arhitecți, istorici, restauratori, manageri culturali, organizații, instituții, cadre universitare care au semnat o scrisoare deschisă intitulată generic #301pentrupatrimoniu.

Nu am primit nici un răspuns la această cerere.

 

Scrisoare PP11/ 22 martie 2022

 22.03.2022,

Bucureşti

Domnului Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii

Subiect: Organizare concurs pentru ocuparea funcției publice de manager al Institutului Național al Patrimoniului

 

Stimate Domnule Ministru,

Având în vedere actuala conducere interimară a Institutului Național al Patrimoniului, revenim cu solicitarea de a organiza cu celeritate concurs transparent pentru postul de manager al Institutului Național al Patrimoniului și vă solicităm să ne comunicați demersurile întreprinse în acest sens.

Ne permitem să vă reamintim că, peste 400 de specialiști și profesioniști și peste 10.000 de cetățeni preocupați de protecția patrimoniului cultural, v-au semnalat și solicitat, potrivit adresei cu numărul de întregistrare 1055/21 februarie 2022, faptul că o conducere interimară nu asigură o funcționare adecvată a INP și au cerut concurs pentru ocuparea funcției publice de manager al Institutului Național al Patrimoniului.

Numirile temporare nu se bazează pe o viziune strategică și un plan de management coerent pe termen lung, nu asigură implementarea eficientă a proiectelor de anvergură și mențin activitatea la un nivel minim de eficacitate. Protecția patrimoniului este o chestiune care ține de siguranța națională și este vital ca Institutul Național al Patrimoniului să poate funcționa corect și cu un management profesionist, competent în domeniu.

Vă solicităm transparență totală și responsabilitate față de patrimoniul național și față de instituțiile statului care au dovedit că pot avea rezultate reale atunci când la conducere se află profesioniști.

Cu considerație,

arh. Șerban Sturdza

președinte Fundația Pro Patrimonio

 

Citeşte şi: #301pentruPatrimoniu – Susținere pentru Ștefan Bâlici

Ce poti face tu?

Newsletter Donează