Trei evenimente pentru categorii diverse de public

Trei evenimente pentru categorii diverse de public

București: de la patrimoniu construit la oraș al viitorului?

Peste 50% dintre români locuiesc în cele 320 de municipii și orașe din România care, dincolo de provocările actuale, au potențialul de a deveni orașe sustenabile. La nivel global, în următorii 30 de ani, populația urbană ar putea crește cu peste 2,5 miliarde de locuitori, tendință care se prefigurează deja și în țara noastră. În contextul urbanizării accelerate, este nevoie de soluții inovatoare pentru provocările din mediul urban – soluții sustenabile de locuire, de producere a energiei și de mobilitate.

Pe 15 aprilie în campusul facultăţii de Ingineria Instalaţiilor din Bucureşti a avut loc o discuție non-formală despre Vechi și Nou în București, aducând împreună două inițiative care pun în lumină potențialul de regenerare al orașului:

 • Aplicația desktop SalvaMonument www.salvamonument.ro este un instrument online care se adresează persoanelor, organizațiilor și comunităților din țară interesate de reabilitarea/ recondiționarea unor clădiri istorice sau monumente arhitecturale din zone urbane și rurale.
 • EFdeN Sustainable City este primul prototip de oraș sustenabil din România, un proiect pilot care are scopul de a inspira orașele din România în elaborarea de proiecte și inițiative pentru a face viața oamenilor mai bună și de a încuraja un comportament mai responsabil față de mediu.

Patrimoniul are un rol important în modelarea viitorului. Este ideea în jurul căreia au avut loc discuțiile dintre membrii Fundației Pro Patrimonio, Institutului Național al Patrimoniului, organizației EFdeN și invitații acestora – studenți, profesori și arhitecți – , participanți la eveniment.

 

Regenerarea fondului construit și a infrastructurii existente sunt două dintre problemele cu care se confruntă Bucureștiul în momentul de față și temele în jurul căreia echipa EFdeN pregătește proiectul Vatra, pe care-l va prezenta în Wuppertal, Germania, în cadrul competiției Solar Decathlon Europe 21/22. Crearea unui model de locuință sustenabilă care să faciliteze formarea unei comunități este soluția propusă de echipa EFdeN și concluzia discuțiilor de ieri, fiindcă schimbarea unui oraș are la bază mai întâi înțelegerea acestuia, dialogul între autorități și cetățeni și educația tinerei generații.

București – in/accesibil

Una dintre problemele majore cu care se confruntă în România persoanele cu deficiențe de vedere este izolarea. Iar aceasta este o consecință directă a lipsei accesibilizării – creării unui mediu adaptat nevoilor persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere. Fie că vorbim despre o plimbare prin oraș sau despre accesul la cultură, la servicii publice sau juridice, este esențial ca acestea să fie ușor de utilizat și de către persoanele cu dizabilități.

În România sunt peste 93.000 de nevăzători, dintre care peste 54% sunt încadrați în gradul grav (nevăzători total) și accentuat. Deși reglementat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dreptul fundamental la spațiu public al persoanelor nevăzătoare este adesea încălcat, produsele și serviciile accesibile fiind adesea inițiate de organizații neguvernamentale sau persoane fizice ori juridice pentru perioade determinate de timp.

Miercuri, 27 aprilie, ne-am întâlnit la Centrul de Informare și Promovare a Patrimoniului Cultural – Casa de Târgoveţ și am stat de vorbă cu Florin Georgescu, președinte al Asociației Tandem, care dezvoltă de peste 10 ani proiecte de integrare a persoanelor cu deficiențe de vedere.

Pornind de la aplicația SalvaMonument, care este un instrument de informare accesibil și persoanelor nevăzătoare, s-au conturat mai multe direcții ale unei posibile colaborări între Institutul Național al Patrimoniului și asociația Tandem – crearea unei baze de date în vederea co-interesării proprietarilor de clădiri-monument pentru elaborarea unei strategii de accesibilizare a persoanelor cu deficiențe de vedere sau cu alte dizabilități; crearea unui posibil parteneriat în vederea includerii unor instrumente de accesibilizare în faza de proiectare, elaborare a planurilor de intervenție asupra unui monument istoric sau a unei clădiri din zonă protejată.

Sperăm ca această întâlnire să fie doar prima din cadrul unei serii de discuții non-formale în vederea identificării soluțiilor la nevoile de accesabilizare a patrimoniului pentru categoriile de public vulnerabile.

 

Conferința de încheiere a proiectului In-Herit

Marți, 19 aprilie, la Muzeul Municipiului București, Casa Cesianu, am prezentat, alături de Institutul Național al Patrimoniului și de partenerii Asociația Da’DeCe și Institutul Norvegian al Meșteșugurilor, rezultatele proiectului ”In-Herit. Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural”, la finalul primului an de funcţionare.

În prima parte a evenimentului, Raluca Munteanu a prezentat etapele și rezultatele echipei Fundației Pro Patrimonio, respectiv elaborarea ghidului și aplicației desktop SalvaMonument. În cea de-a doua parte, participanții au avut ocazia să testeze aplicația și să ofere feedback, în vederea îmbunătățirii conținutului acesteia. A fost o discuție deosebit de constructivă, în cadrul căreia s-au lansat sugestii noi: existența în aplicație a unui centru de resurse, cu exemple de bune practici pe care Fundația Pro Patrimonio le-a realizat de-a lungul anilor în proiectele derulate de protejare a patrimoniului construit, dar și existența unui dicționar necesar publicului larg pentru înțelegerea unor termeni și sintagme, precum: ”zonă protejată”, ”conservare”,”fațadism”, ”vandalism” etc.

 

Proiectul „In-Herit” se încheie, dar activitatea Centrului continuă, pornind de la informațiile, produsele și ideile pentru viitor acumulate alături de parteneri și de comunitatea oamenilor pentru patrimoniu.

Vă invităm să consultaţi de fiecare dată când aveţi nevoie aplicaţia SalvaMonument www.salvamonument.ro. 

 


SalvaMonument este un instrument online dezvoltat în cadrul proiectului „In-Herit – Centrul Național de Informare și Promovare a Patrimoniului Cultural ”, proiect coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, alături de partenerii: Fundația Pro Patrimonio, Asociația Da`DeCe și Norwegian Crafts Institute.

Proiectul este finanțat prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-202


Citeşte şi: 

Aplicaţia Salva-Monument. Ghid de utilizare.

Ghidul Salva-Monument. Un proiect în cadrul „In-Herit – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural”.

Lansare Ghidul Salva-Monument, instrument online de informare

Caravana IN-HERIT

SOS Patrimoniul/ Fenomenul Matache

SOS Patrimoniul/ Fenomenul Matache

13 mai 2022

Astăzi ne gândim la soarta patrimoniului aflat în bătaia corupției și a intereselor imobiliare.

Astăzi ne gândim, din nou, la demolarea abuzivă a monumentului istoric Hala Matache, în  noaptea de 25 martie 2013, de către fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu*.

Astăzi ne gândim la mestastaza urbană Buzești-Berzei, care așteaptă de peste 10 ani o cicatrizare adecvată prin regenerare urbană.

Astăzi ne reamintim cum, la sfârşitul anului 2010, Primăria Bucureștiului a decis începerea lucrărilor pentru Diametrala Nord-Sud, având la bază Planul Urbanistic Zonal pentru Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus. Demolările au retrezit amintiri dureroase bucureştenilor, mai ales prin modul în care au fost puse în aplicare (executate noaptea, fără desfacerea pieselor valoroase pentru refolosirea acestora sau a materialelor, cu evacuarea locuitorilor iarna). Premisele aflate la baza proiectului au fost fluentizarea şi creşterea traficului auto de tranzit, fără analiza consecinţelor asupra mobilităţii în ansamblu, ignorând realitatea complexă a vieţii şi locuirii în cartier.

Fundația Pro Patrimonio s-a implicat în acțiunea de salvare a zonei și a Halei Matache, propunând soluții concrete de regenerare urbană și dialogând cu administrația. S-au concretizat două direcții-martor:

 

 • volumul Cui i-e frică de cartierul Matache? Principii de regenerare urbană pentru zona Matache – Gara de Nord din Bucureşti (Pro Patrimonio 2012), o carte-manifest, o carte-proiect, o carte-martor a unui fenomen de activism urban concentrat, care își imagina că oricine poate avea iniţiativă şi propune soluţii pentru cartier şi oraş;

 

 • filmul documentar Berzei-Buzești realizat de Dragoș Lumpan în 2016; Filmul include interviuri cu arhitecți, urbanisti, antropologi, reprezentanţi ai societăţii civile, locuitori și comercianți din zonă, fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, și imagini de arhivă.

* Pe 13 mai 2022  fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită.

 

Citeşte şi: Fenomenul Matache – Berzei – Buzești (2010-prezent)

 

Jurnal de şantier 2022

Jurnal de şantier 2022

Prima lună de lucru la conac, aprilie 2022

Din 2018 a fost demarată restaurarea constantă, pas cu pas, a Conacului Neamţu din Olari. Aflat pe parcursul procesului de restaurare, conacul este un punct important pentru comunitatea locală.  Pornit din 2021 împreună cu UiPath Foundation a fost creat „Centrul experimental de Studii şi Educaţie de la Conacul Neamţu din Olari” dedicat acestui loc. La fel ca în toate celelalte intervenţii realizate de Pro Patrimonio restaurarea, şantierul şi toate încercările de activare, educare şi coagulare a comunităţii locale sunt proceste deschise, publice.

După finalizarea restaurării fațadelor produsă în 2022, anul acesta ne concentrăm eforturile să realizăm reparaţiile şi refacerea finisajelor din spaţiile interioare ale etajului conacului.

Astfel, s-a început lucrul la tavane, unde conacul păstra în mare majoritate doar grinzile din structura acoperișului. Sunt şi câteva excepții: în camera dinspre fațada principală s-a păstrat mare parte din tavanul boltit, iar în loggia de pe latura de nord-vest s-au păstrat fragmente din lambriul de lemn care îmbrăca tavanul.

În prezent s-a refăcut substructura din lați de lemn pentru tencuielile de la tavan și se așează primul strat de vată minerală din pod. Folosim materiale moderne (vată minerală bazaltică, sponsorizată cu generozitate de către Rockwool România, mulţumim!) pentru a nu aduce greutate suplimentară structurii existente și pentru a mări confortul interior al etajului, limitând pierderile de căldură în perioadele reci, când vom încălzi și folosi spațiile.

În paralel se montează și instalația electrică pentru iluminat, prize și întrerupătoare, respectând toate normele tehnice de siguranță în exploatare.

Am început să montăm și copertina de la intrarea secundară. Aceasta a fost demontată anul trecut pentru finalizarea reparațiilor la tencuiala de fațadă. Echipa de dulgheri condusă de domnul Florin Ganea – cel care ne-a ajutat ani de zile cu lucru specializat la Biserica de Lemn de la Urşi — a curățat piesele de lemn și a completat ce lipsea, pentru a reface întreaga copertină.

Citeşte şi: 

Kituri pentru copii “Patrimoniul la Pachet, stilul Art Nouveau” la Casa George Enescu din Mihăileni și Conacul Neamţu din Olari

Jurnal de şantier 2021

Girdle, ustensilă istorică de gătit

Girdle, ustensilă istorică de gătit

Scris între 1900-1901, caietul cu rețete al Mariei Cantili Golescu acoperă o perioadă fascinantă din istoria gastronomiei românești, căci contribuie la literatura specifică cu un material culinar dintr-o decadă din care nu ne-a rămas nicio altă carte de bucate.

Cel mai probabil, Cantili și-a adunat rețetele din diverse materiale franțuzești, englezești, nemțești și românești disponibile în călătoriile cuplului Golescu de-a lungul continentului european, dar cu siguranță și printr-un schimb de rețete ”ca de la gospodină la gospodină”, așa cum era obiceiul înaintea răspândirii pe scară largă a publicațiilor cu caracter culinar. Ele oglindesc predilecția pentru o bucătărie cosmopolită, occidentală, aflată sub auspiciile tendințelor gastronomice franțuzești, considerate în epocă culmea rafinamentului culinar. Aceste tendințe erau deja anunțate de carțile de bucate ale secolului 19 (Kogălniceanu-Negruzzi, Hințescu, Ionnin, Maurer, Steriadi), dar și de cele care au urmat în deceniile următoare, în plină epocă interbelică (Bacalbașa, Marin).

Aflat la granița între secole, dar și la cumpăna dintre un stil de lucru tradițional și unul modern, caietul de rețete oferă câteva indicii captivante și despre designul vechilor bucătării, de dinaintea adoptării pe scară largă a echipamentelor de gătit moderne. Printre aceste mici detalii, ușor de scăpat la o citire rapidă, ne-a intrigat descrierea modului de preparare a unei prăjituri numite ”Spice cake” și a ustensilelor pomenite de autoare.

”— Spice cake*—
450 g de făină, 3 ½ uncii (aprox. 100g) de untură de vită, o linguriță de sare, toate frecate bine; 3 uncii (aprox. 85g) de coacăze proaspete pasate și uscate, toate amestecate bine cu făina etc. Se face un aluat nu prea tare (în original, a medium paste) cu puțin lapte, se rulează, se întinde într-o foaie groasă de o jumătate de centimetru, apoi se pune pe o plită (în original, girdle) sau într-o tigaie încălzită, se coace pe o parte timp de ¼ de oră, mișcând-o de 2 sau 3 ori pentru a nu se arde, se întoarce și se face la fel. Încercați să coaceți marginile în fața focului.” (—*în ciuda denumirii acestui preparat, condimentele nu sunt amintite. În mod tradițional, în compoziția unei asemenea prăjituri se pune și un amestec de scorțișoară, nucșoară și cuișoare.)

Plita pomenită aici (girdle) este o ustensilă istorică de gătit – aproape uitată astăzi – un obiect practic și util în special pentru gătitul la foc deschis sau la vatră. Ea era realizată cel mai adesea din fontă, dar și alte metale, avea o formă rotundă sau rectangulară și, element caracteristic, un mâner cu buclă care permitea atârnarea ei deasupra focului sau a jarului încins. S-a folosit intens de-a lungul istoriei culinare europene, în vremurile în care sursa de foc în bucătărie erau acel tip de vetre sau șeminee de bucătărie cu foc de lemne. Obiectul revine la modă în special în rândul pasionaților de gastronomie istorică și reenactment culinar, dar și a celor interesați de obiecte de gătit tradiționale, durabile și sustenabile.

Surse foto:
1. https://www.europeancuisines.com/
2. Detaliu din caietul de bucate al Mariei Cantili Golescu, foto: Mona Petre

 „Jurnal culinar Maria Cantili Golescu-rețete, gusturi, obiecte și experimente” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Partenerii media: Scena 9Rock FMMuscel TV. Proiect prieten:  „Ierburi uitate”

Caietul digitalizat, Recettes de Cusine”,  îl puteţi găsi în biblioteca de resurse utile a fundaţiei aici 

 

Citeşte şi:

Mai mult decât reţete, stil de viaţă.

Jurnal culinar Maria Cantili Golescu – rețete, gusturi, obiecte și experimente

 

„Recettes de Cuisine”, caietul digitalizat

„Recettes de Cuisine”, caietul digitalizat

Mai mult decât reţete, stil de viaţă

O traducere a unui caiet de bucate de la 1900, scris în patru limbi și plimbat de autoare de la Paris la Bacău și Câmpulung la începutul secolului trecut, nu poate rămâne astăzi doar o simplă traducere ci, în primul rând, o imersiune în contextul culinar al unei epoci la granița dintre vechi și modernitate. 

În timp ce lucrăm la transcrierea și înțelegerea preparatelor expuse în caietul Mariei Cantilli Golescu – alături de Mona Petre, Nona Henti și  Aura Pandele – relevăm mici bucăți de istorie culinară națională puternic influențată, așa cum se întâmpla în epocă și a continuat până după mijlocul secolului 20, de bucătăria franceză, dar și metode de lucru arhaice, extrem de pitorești, sau, cum găsim în rețeta pe care o oferim ca exemplu, o serie de ingrediente înconjurate de o aură de mister.

Transcrieri şi traduceri

Este și cazul prăjiturii Chiffonnette (în caiet la pagina 64) descrisă astfel: 

”Détremper 250 grammes de beurre dans l’eau tiède; quand il sera amolli, le mettre dans un mortier et, avec un pilon, incorporer dans le beurre 300 grammes, 500 grammes de fleur de farine, douze jaunes d’œufs crus et une poignée de fleur d’oranger pralinée et écrasée préalablement. Fouetter 6 blancs d’œufset les ajouter au mélange, puis beurrer une tourtière, y verser le gâteau et faire cuire au four.”  – transcriere limba franceză

”Înmuiați 250 g de unt în apă călduță; când untul se va înmuia, puneți-l într-un mojar și, cu un pistil, încorporați 300 g de zahăr, 500 g de făină foarte fină, douăsprezece gălbenușuri crude și o mână de flori de portocal, pralinate și zdrobite în prealabil. Bateți 6 albușuri și adăugați-le în amestecul anterior, ungeți cu unt o formă de plăcintă, turnați prăjitura și coaceți în cuptor.” – traducere limba română

”Flori de portocal pralinate”. Un ingredient misterios pentru noi astăzi, asupra căruia am cerut sfatul prietenilor chefi împlicați în proiectul de recuperare a acestui caiet și a preparatelor descrise. Să fie flori de portocal pur și simplu zaharisite, așa cum se fac ele cu albuș și pudră de zahăr? Sau sunt cu adevărat pralinate în crusta roșie și casantă a zahărului topit? Rețetele contemporane de ”gateau chiffon” au pierdut acest ingredient special pe parcurs și nu oferă lămuriri. Este un (aparent) mic detaliu, poate ușor de trecut cu vederea la o primă citire, dar în ochii celor pasionați de bucătăria secolelor trecute el este cu nimic mai prejos de o mică bijuterie.

Surse foto:

  1. Prăjitură Chiffon modernă (https://www.foodelicacy.com/orange-chiffon-cake/)
  2. Caietul Mariei Cantilli Golescu, 1900, foto: Mona Petre.
  3. Flori de portocal, ilustrație botanică istorică din ”Köhler`s Medizinal Pflanzen (1883-1914)”.

 „Jurnal culinar Maria Cantili Golescu-rețete, gusturi, obiecte și experimente” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Partenerii media: Scena 9Rock FMMuscel TV. Proiect prieten:  „Ierburi uitate”

Caietul digitalizat, Recettes de Cusine”,  îl puteţi găsi în biblioteca de resurse utile a fundaţiei aici 

Citeşte şi:

Jurnal culinar Maria Cantili Golescu – rețete, gusturi, obiecte și experimente

Conferința de încheiere a proiectului In-Herit

Conferința de încheiere a proiectului In-Herit

𝗣𝗿𝗶𝗺𝘂𝗹 𝗮𝗻 𝗹𝗮 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗻𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗿𝗲 𝘀̦𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗺𝗼𝘃𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝗽𝗮𝘁𝗿𝗶𝗺𝗼𝗻𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹

Vă invităm să ne fiți alături la Conferința finală a proiectului In-Herit: Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural.

Ne întâlnim marți, 19 aprilie, la Casa Filipescu-Cesianu (Muzeul Municipiului București), Calea Victoriei 151, începând cu ora 09:30, pentru a marca un an de activitate la Centru și finalul proiectului care a deschis comunitatea celor care privesc patrimoniul la viitor.

Proiectul „In-Herit” se încheie, dar activitatea Centrului continuă, pornind de la informațiile, produsele și ideile pentru viitor acumulate alături de parteneri și de comunitatea oamenilor pentru patrimoniu.

Agenda orientativă a întâlnirii

09:30 – 10:00
Începem ziua cu o cafea de bun venit

10:00 – 10:45
În prima parte, prezentăm pe scurt rezultatele și concluziile proiectului In-Herit și explorăm împreună principalele produse de informare ale Centrului. Participă partenerii proiectului Asociația Da’DeCe, Fundația Pro Patrimonio, Institutul Norvegian al Meșteșugurilor (Norwegian Crafts Institute).

11:00 – 12:00
În partea a doua, vă propunem să dezvoltăm împreună câteva dintre temele abordate în ultimul an de Centru, în cadrul celor trei ateliere specializate de mai jos.

12:00
Masa de prânz

Ateliere specializate 

 •  Educație prin și pentru patrimoniu – coordonat de Iulia Iordan (Asociația DadeCe) – adresat cadrelor didactice din învăţământul gimnazial
 •  Testare ghid și aplicație desktop SalvaMonument – coordonat de Raluca Munteanu (Fundația Pro Patrimonio) – adresat proprietarilor de monumente istorice, specialiștilor și publicului interesat
 •  Bune practici aplicabile în domeniul patrimoniului cultural imaterial (Norvegia-România) – coordonat de Eivind Falk (Norwegian Crafts Institute) – adresat organizațiilor active în domeniul patrimoniului cultural imaterial, mobil si imobil, atelier în limba engleză

Numărul locurilor disponibile pentru fiecare atelier este limitat.

Vă rugăm să vă înscrieți cât mai curând la atelierul de care sunteți interesat/ă accesând formularul de mai jos, până cel târziu la data de 15 aprilie, ora 15:00.

Revenim către cei înscriși cu agenda finală și cu detaliile organizatorice.

Haideți să vorbim despre patrimoniu la viitor și să continuăm împreună proiectele pornite în ultimul an!

Formular de înscriere ateliere : https://forms.gle/fDRN4CvQAEtYSqhs7


Evenimentul este organizat de Institutul Național al Patrimoniului sub egida proiectului In-Herit – Centrul Național de informare și promovare a patrimoniului cultural, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Proiectul In-Herit beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 948.211 lei și va fi implementat pe o durată de 22 luni (iulie 2020 – aprilie 2022).


Citeşte şi: 

Trei evenimente pentru categorii diverse de public

Aplicaţia Salva-Monument. Ghid de utilizare.

Ghidul Salva-Monument. Un proiect în cadrul „In-Herit – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural”.

Lansare Ghidul Salva-Monument, instrument online de informare

Caravana IN-HERIT

Recettes de Cuisine

Recettes de Cuisine

Autor: Marie, E, Cantilli/Digitalizare: Mona Petre

Paris, 21 janvier 1900, 19 Avenue Bosquet

Caietul găsit în biblioteca de cărţi şi manuscrise a Vilei Golescu oferă o perspectivă inedită asupra stilului de viață burghez și cosmopolit al epocii, trasează o hartă imaginară a influențelor culturale din zonă și din Europa, punctează elemente din decorul și instrumentarul bucătăriei de epocă, oferă un tablou al alimentelor și condimentelor folosite în acea perioadă  și prezintă noi curiozități cu privire la Maria Cantili Golescu, familia acesteia, obiectele culinare din perioada respectivă și peisajul cultural în care aceasta a trăit.

Réinventer les villes. Pledoarii pentru Viitorul Bucureștiului

Réinventer les villes. Pledoarii pentru Viitorul Bucureștiului

07.04.2022

Discuţia de la Institutul Francez din România organizată de ARCEN din cadrul proiectul „Réinventer les villes. Pledoarii pentru Viitorul Bucureștiului” ne-a adus aminte de cât de mare actualitate rămâne studiul de caz făcut de Pro Patrimonio pentru Bulevardul Magheru în 2016.

Îl numim „paradoxul Magheru” întrucât are parte de toate problemele actuale ale Bucureștiului și, în același timp, este punctul de referință pentru memoria, cultura și identitatea capitalei.

În 2016, Bucureștiul a fost inclus de prestigioasa organizație independentă World Monuments Fund pe lista locurilor aflate în pericol de distrugere.

Capitala României deţine un patrimoniu cultural cu valoare arhitecturală recunoscută internaţional. Nominalizarea este un semnal de alarmă pentru noi toți, cetățeni și administrație.

Şerban Sturdza, prezent la discuţia de la Institutul Francez, a punctat problemele Bucureştiului – situaţii pe care le-a raportat constant, profesionist, de-a lungul anilor – soluţii şi dorinţă de colaborare.

 • Raportul pentru Bucureşti 2016 și 2018 şi scrisorile trimise către Primarul Gabriela Firea – în perioada mandatului său de preşedinte al Ordinului Arhitecţilor Bucureşti;
 • problemele legate de patrimoniu şi în special înscrierea la Watch Day 2017 a Bucureştiului – cu studiul de caz Bulevardul Magheru;
 • propunerile pentru zone de patrimoniu protejate;
 • fragmentarea administraţiei locale – administrarea centrală şi administraţiile de sectoare care lucrează aproape independent (ca orașe diferite) și nu acoperă judicios şi eficient problemele Bucureştiului, în special a zonei centrale;
 • realizarea unei viziuni centralizate și asumate de adminstrația publică în interes public deoarece „urbanismul nu se poate face cu SRL-uri” și pe parcele;
 • nu în ultimul rând a reiterat oferta deschisă de a oferi alternative pentru o viaţa urbană mai bună către primarul actual al Bucureştiului, domnul Nicușor Dan, dacă acesta va fi dispus să asculte.

Vă invităm să revedeţi acest film realizat de Fundaţia Pro Patrimonio cu ocazia Watch Day 2017

Ne exprimăm totodată deschiderea de a sprijini iniţiativa ARCEN aceea de a construi o platformă de soluții pentru reinventarea Bucureștiului pe parcursul următorului an.

 

Aplicaţia Salva-Monument. Ghid de utilizare.

Aplicaţia Salva-Monument. Ghid de utilizare.

Anul trecut, Pro Patrimonio, în calitate de partener în proiectul „In-Herit – Centrul Național de Informare și Promovare a Patrimoniului Cultural ”, proiect coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, a dezvoltat aplicația Salva-Monument, un instrument online conceput pentru a oferi un sprijin în demersurile de reabilitare a unui imobil și de conservare a clădirilor-monument sau a celor din ariile protejate.

Vă invităm să accesați platforma www.salvamonument.ro și să ne ajutați să o îmbunătățim prin feedback-ul oferit.

Ne-am propus să vă venim în întâmpinarea prin simularea unor categorii de întrebări posibile.

Ce înseamnă o intervenție de urgență?

Din păcate, în România, multe clădiri-monument se află în stare avansată de degradare. Este stadiul în care dacă nu se intervine urgent, casa nu mai poate fi salvată. Indiferent că ești proprietarul acelei clădiri, chiriaș  sau doar un cetățean preocupat de soarta acelei clădiri, trebuie să știi că este obligația ta să încerci să o salvezi. Află de pe platformă când se impune și ce presupune o intervenție de urgență. Tot aici vei găsi și o listă de arhitecți și ingineri specializați.

Am primit somație de la autoritatea publică și nu știu ce să fac

În calitate de proprietar al unei clădiri clasate drept monument, se poate întâmpla să primești o somație din partea autorităților române pentru a remedia anumite probleme (reparație fațadă, consolidare…). Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că aceste lucruri trebuie autorizate. Află cum, ce documentație tehnică și unde găsești o echipă potrivită de specialiști accesând aplicația www.salvamonument.ro.

Cum pot clasa o clădire?

Pentru a clasa o clădire ca monument istoric este necesară o evaluare valorii culturale a acesteia. Evaluarea se face în baza unui studiu istoric realizat de specialiști și trebuie să evalueze următoarele criterii: a) criteriul vechimii; b) criteriul referitor la valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică; c) criteriul referitor la frecvență (raritate și unicitate); d) criteriul referitor la valoarea memorial-simbolică. Află cine poate iniția o cerere de clasare, ce ar trebui să conțină și unde se înaintează aceasta accesând www.salvamonument.ro

Ce fac dacă vecinii doresc să construiască ceva îmi afectează proprietatea?

(prea înalt, prea mare, nepotrivit în context etc.)?

Situație frecventă în București – lângă clădirea monument-istoric, o construcție nouă, la un alt nivel de înălțime și cu o arhitectură total diferită de cea a clădirii vechi. Ce nu știu mulți proprietari ai acestor clădiri monument, în situația în care vecinii se hotărăsc să construiască un imobil care le poate afecta proprietatea, este că pot lua măsuri chiar dacă există o autorizație de construcție. Accesând platforma www.salvamonument.ro, aflați ce pași legali aveți, ce ar trebui să cuprindă o sesizare și cui ar trebui trimisă dacă vă aflați în această situație.

Cum aflu ce tip de lucrare ar trebui făcută?

Când o clădire-monument prezintă semne de degradare, ideal este să se intervină imediat, pentru a evita punerea în pericol a valorii monumentului, dar și costurile foarte mari ale reparațiilor ulterioare. Indiferent că sunt lucrări de întreținere, reparații sau de urgență, ai nevoie de un specialist care să te ghideze pentru efectuarea corectă a unor lucrări. Află cu cine poți face proiectarea și ce tip de lucrare se impune în cazul imobilului pe care îl deții accesând platforma.

Pentru toate acestea, cum accesezi platforma?

Pasul 1: accesează  www.salvamonument.ro

Pasul 2: Selectează din meniul Date utilizator în ce categorie te regăsești. Vei fi automat mutat în meniul Date clădire și selectează tipul care te interesează

Pasul 3: Alege din bara de sus (dacă navighezi de pe desktop sau din meniul de jos dacă accesezi aplicația de pe telefon) o categorie din cele patru  (Tehnic, Juridic, Financiar,  Diverse) și alege o singură întrebare la care ai nevoie de răspuns

Pasul 4: Dacă răspunsul a fost complet îl poți salva în format pdf sau ne poți trimite un mesaj prin formular cu situația ta dacă aceasta nu s-a regăsit  în întrebările și răspunsurile din aplicație.

 


Salva-Monument este un instrument online dezvoltat în cadrul proiectului „In-Herit – Centrul Național de Informare și Promovare a Patrimoniului Cultural ”, proiect coordonat de Institutul Național al Patrimoniului, alături de partenerii: Fundația Pro Patrimonio, Asociația Da`DeCe și Norwegian Crafts Institute.

Proiectul este finanțat prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021.

#salvamonument #propatrimonio #sospatrimoniul #community #romanianheritage #patrimoniulaviitor


Citeşte şi: 

Ghidul Salva-Monument. Un proiect în cadrul „In-Herit – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural”.

Lansare Ghidul Salva-Monument, instrument online de informare

Caravana IN-HERIT

Conferința de încheiere a proiectului In-Herit

Trei evenimente pentru categorii diverse de public

Kituri pentru copii “Patrimoniul la Pachet, stilul Art Nouveau” la Casa George Enescu din Mihăileni și Conacul Neamţu din Olari

Kituri pentru copii “Patrimoniul la Pachet, stilul Art Nouveau” la Casa George Enescu din Mihăileni și Conacul Neamţu din Olari

1 Aprilie 2022

50 de copii din cinci comunităţi din preajma monumentelor istorice Casa George Enescu din Mihăileni judeţul Botoşani şi Conacul Neamţu din Olari judeţul Olt vor primi înaintea sărbătorilor de Paşte kituri de lucru “Patrimoniul la Pachet, stilul Art Nouveau”.

Programul Educaţie pentru Patrimoniu al Pro Patrimonio este un program continuu, transanual şi interdisciplinar prin care fundaţia  desfășoară o activitate susținută de peste şapte ani, diversificată constant. O mare parte din atelierele inițiate se adresează în mod special copiilor și tinerilor din zonele, uneori sărace și destructurate, în care sunt desfăşurate proiecte de salvare, conservare și reabilitare a patrimoniului arhitectural (Vila Golescu din Câmpulung, Conacul Neamțu din Olari, Conacul Perticari-Davila din Argeș, Casa lui George Enescu din Mihăileni etc.)

Cei 50 de beneficiari ai kiturilor de lucru “Patrimoniul la Pachet, stilul Art Nouveau” sunt copiii din Future Acceleration Program derulat de UiPath Foundation în colaborare cu Fundaţia Pro Patrimonio atât în Botoşani cât şi în Olt. De trei ani Fundaţia Pro Patrimonio şi UiPath Foundation şi-au unit eforturile pentru a ajuta comunităţile de copii din jurul acestor două obiective.

Conţinut

Kiturile propuse pentru Paște încurajează descoperirea prin exerciții și probe practice a stilului Art Nouveau în Europa, incluzând exemple din România. Perioada primăverii cu explozia de plante şi flori va fi acordată cu această călătorie prin povestea unuia dintre cele mai spectaculoase stiluri din arhitectură. Activităţile individuale vor mobiliza abilitățile grafice și creative ale micilor beneficiari într-un caiet de lucru personalizat și vor ajuta copiii să-și configureze un obiect de decor pentru masa de Paște completat cu elemente surpriză gustative. Activitatea de grup, ulterioară,  va aduna copiii în cadrul unui atelier de lucru comun.

Aceste kituri DYI vor fi trimise copiilor care le vor lucra individual pe baza unor informaţii precise și în același timp având opțiuni libere diverse plus o întâlnire online pentru instrucțiuni suplimentare și compararea rezultatelor. Provocarea de grup încurajează lucrul în echipă și interacțiunea necesar umană şi va fi realizată sub ghidajul unui profesor sau a unui adult coordonator.

Pachetele susțin explorarea stilului Art Nouveau prin exerciții practice și jocuri ce încurajează curiozitatea, manualitatea, creativitatea și gândirea logică. Domeniul ales antrenează dialogul între trecut, prezent și viitor, îmbină elemente ale moștenirii din trecut cu elemente de tehnologie din contemporan și încurajează descoperirea și îmbunătățirea  universului locuit, estetic și relațional-uman din imediata apropiere.

Detalii audio în interviul Radio România Internaţional, emisiunea Pauza Mare, minutul 45 https://bit.ly/3NOBQpi

În perioada premergătoare Crăciunului copiii vor primi un nou set de kituri de lucru cu o altă tematică.

Context

Casa George Enescu din Mihăileni judeţul Botoşani şi Conacul Neamţu din Olari judeţul Olt sunt două monumente istorice se aflate în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio. Pe parcursul anilor numeroase persoane, instituţii private şi companii au donat timp, bani şi materiale pentru a le salva.

Casa George Enescu din Mihăileni a fost salvată de la colaps şi a trecut printr-un proces de restaurare timp de 7 ani. Acum ea este redată comunităţii locale sub formă de centru cultural şi educațional. Aici se desfăşoară de trei ani „Academia de Muzică, Educaţie şi Studiul Sunetului”.

Conacul Neamţu din Olari se află la începutul procesului de restaurare. Din 2018 a fost demarată restaurarea constantă, pas cu pas. Chiar şi pe parcursul şantierului, conacul este un punct important pentru comunitatea locală, din 2021 a fost creat „Centrul experimental de Studii şi Educaţie de la Conacul Neamţu din Olari” dedicat acestui loc.

Citeşte şi: Educaţie pentru Patrimoniu 

Jurnalul Atelierului de Peisaj și Sunet

„Atelier 5: serbări în comunitate”, 16-21 iulie 2019

Cutii poştale

Tablou activitati Kituri pentru copii “Patrimoniul la Pachet, stilul Art Nouveau” la Casa George Enescu din Mihăileni și Conacul Neamţu din Olari

Ce poti face tu?

Newsletter Donează