23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
10 Burse: Inovație prin meșteșug. Arhitectură şi design

10 Burse: Inovație prin meșteșug. Arhitectură şi design

Fundația Pro Patrimonio, în parteneriat cu Asociaţia Compagnons Du Devoir et Du Tour De France, prin programul Erasmus +, invită studenți la arhitectură și design la o experiență practică împreună cu meșterii companioni specializați în prelucrarea metalului.
Vor fi oferite 10 burse tinerilor selectați care constau în asigurarea transportului, cazării, a cheltuielilor de întreținere pe durata deplasărilor și a cheltuielilor pentru materialele necesare realizării proiectelor.

Programul se desfășoară în perioada decembrie 2018-iulie 2019, astfel:
4 – 6 decembrie 2018 – curs introductiv de feronerie ținut de un meșter compagnon la Turda, România
Ianuarie 2019 – perioada de proiectare în care participanții vor concepe fiecare câte un proiect propriu (desene, crochiuri, detaliere)
Martie 2019 – perioada în care proiectul va fi detaliat 2D și 3D
Mai 2019 – execuția proiectului timp de 15 zile în atelierul compagnonilor din Muizon (Reims, Franța) la școala de feronerie a compagnonilor
Iulie 2019 – prezentarea proiectelor într-o expoziție publică într-un loc care va fi stabilit ulterior

Prezentările și lucrările vor fi în limba franceză, dar în măsura posibilităților va exista traducere, dacă acest lucru este necesar.

Termen limită înscriere: 15 noiembrie 2018, ora 12:00.
Perioada de selecție: 16 noiembrie – 23 noiembrie 2018
Fundația Pro Patrimonio: propatrimonio.romania@gmail.com
Titlu mail: Bursă Inovație prin meșteșug
Conținut mail: CV detaliat și o scrisoare de intenție de maxim o pagină, în care va preciza interesul pentru meșteșugul prelucrării metalului și modul în care se va folosi această experiența în activitatea profesioanlă ulterioară.

Despre Les Compagnons du Devoir
Timp de mai mult de nouă secole, Les Compagnons du Devoir oferă o pregătire de înaltă calitate pentru tineri într-o varietate de meserii manuale. Formarea oferă atât cursuri de ucenicie tradiționale cât și formare de competențe de nivel superior. Stagiarii se deplasează între locurile de muncă din Franța și din străinătate, învățând o meserie, dar și despre ei înșiși, prin experiența unor oameni și culturi diferite. Toți cursanții călătoreasc în străinătate, astfel încât să salutăm, de asemenea, tinerii care urmează să se pregătească în Franța.

Compagnons du Devoir sunt un furnizor național de formare profesională, stabilit în conformitate cu Actul de asociere francez din 1901 și recunoscut ca o organizație de interes public. Formarea şi educaţia furnizată de cître asociaţie ajută studenții să atingă excelență într-unul din cele 30 de meserii de la calificările inițiale până la nivelul de studii.
În 2010, compagnonajul a fost înscris de UNESCO pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității.
În 2017 Les Compagnons du Devoir a obținut calificarea ISO 9001, standard internațional care specifică cerințele pentru un sistem de management al calității (QMS). www.compagnons-du-devoir.com

Despre Fundația Pro Patrimonio
Fundația Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în Marea Britanie, Franţa şi România.
Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale.
Fundația Pro Patrimonio susține ideea că patrimoniul este responsabilitatea fiecărui cetățean și constituie un element formator al identității sociale.
Din anul 2000 Fundația desfășoară câteva programe de importanță națională și internațională, încercând, printre altele, să creeze o rețea de centre de meșteșuguri pe lângă monumente în a căror salvare se implică: Centrul de meșteșuguri tradiționale de la Țibănești, dezvoltat în relație cu conacul P.P. Carp; 60 de biserici de lemn, cu sprijinul Europa Nostra și al World Monuments Fund; Casa George Enescu din Moldova etc.

Patrimoniului construit din România se află într-o stare îngrijorătoare, protejarea și conservarea fiind imperative. În prezent Fundația are peste 100 de voluntari, în special tineri, care se implică în proiectele destinate salvării patrimoniului, educării și conștientizării rândul populației.

Fundaţia Pro Patrimonio lucrează în parteneriat cu Europa Nostra, World Monuments Fund, Raţiu Family Charitable Foundation, National Trust UK, INTO, Ordinul Arhitecţilor din România, Fundaţia Prințul de Wales România, Michelangelo Foundation şi Association Les Compagnons du Devoir et Du Tour De France.

Les Compagnons du Devoir în România
Timp de 12 ani Les Compagnons du Devoir au funcţionat în România pe baza unui parteneriat încheiat între Pro Patrimonio și Asociația Maria la Conacul Carp dinŢibăneşti, judeţul Iaşi. An de an, companioni feronieri, ca angajați ai Asociației Maria, lucrează la fierăria din Ţibăneşti și formează tineri meşteri localnici români în această profesie. În septembrie 2017, ucenicii dulgheri (ERASMUS +), împreună cu dulgheri fără frontiere, au creat cadrul pentru atelierul de la Ferronnerie du conac de Ţibănești. În mai 2018, un grup de ucenici feronieri al Companionilor din Muizon a venit trei săptămâni la Ţibănești pentru a lucra de asemenea în fierărie.
În urma experienţei acumulate în aceşti 12 ani de educare a meşterilor români am ajuns la concluzia că colaborarea cu Asociaţia Compagnons du Devoir poate evolua către profesionişti, artişti şi arhitecţi tineri, care astfel vor înţelege într-un mod practic inovarea meşteşugului. Legătura dintre concept și desen cu realizarea practică este o componentă esențială, pe care atât arhitecții cât și companionii au apreciat-o în mod special în cadrul atelierelor anuale „Batem Fierul la Conac” de la Ţibănești.

Ce poti face tu?

Newsletter Donează